Polisen och Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har tagit fram en gemensam lägesbild för stadsdelsområdet. Lägesbilden ligger till grund för var insatser ska prioriteras, men också vilka fenomen man ska arbeta mot.

I lägesbilden för 2024 landar polisen och stadsdelsförvaltningen bland annat i att Skarpnäck och Bagarmossen ska fortsätta ha extra fokus. Otrygghet efter flera grova våldsbrott de senaste åren är en av anledningarna beträffande Skarpnäck. Samtidigt konstaterar man att Bagarmossen haft en positiv utveckling med färre brott, en utveckling man vill ska fortsätta.

I veckan kom nyheten om att Bagarmossens centrum inte längre ska klassas som en "öppen drogscen", det vill säga en plats där langning och narkotikaanvändning är så vanlig att allmänheten känner sig störd och otrygg. Tidigare klagade också butiksägare på langare som gömde knark inne i affären.

– Vi funderade redan förra året på om klassificeringen skulle tas bort, säger kommunpolisen Alvaro Torres som lyfter både mobila ordningsvakter, områdesvärdar, nattvandrare och allmänhet som bidragande.

4 av 10 hade knarkat

Antalet anmälda narkotikabrott fortsätter dock att ligga på en hög nivå. Men statistiken visar på en nedgång 2023. Polisen har efter de grova våldsdåden 2022 haft en ökad närvaro i området. Enligt polisen kan nedgången tolkas som att langarna och användarna håller sig undan. Men det kan också bero på en minskning.

I Skarpnäck fick Skarpnäcks torg poliskameror 2022. Nu kategoriseras inte bara torget som öppen drogscen utan även kvarteren nära torget.

– Man flyttar runt på gårdarna, säger Alvaro Torres.

Bekymmersam är också bilden som kom fram i Stockholmsenkäten 2022. Den visade bland annat att 37 procent av de svarande pojkarna i årskurs 2 i gymnasiet provat narkotika. Bara pojkar boende på Norrmalm låg högre än Hammarby-Skarpnäck. För att motverka missbruk jobbar både polisen och de nya fältassistenterna i stadsdelsområdet med information om droger till föräldrar och unga.

– Det är en utmaning. I tv-serier och musik förmedlas ofta en drogliberal inställning, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Färre inbrott

En huvudvärk är också bedrägerierna som ökat kraftigt de senaste tio åren och nådde en ny toppnotering 2023. Många äldre har blivit lurade. Detta trots att det regelbundet går ut information och nyheter om att aldrig knappa in sitt bank-id när någon ringer upp. Brottslingarna vill verka förtroendeingivande, men jobbar samtidigt med att stressa den äldre personen.

– Jag vet att pensionärsföreningarna regelbundet tar upp frågan, säger Alvaro Torres.

En titt på den ljusa sidan av statistiken visar att inbrotten minskat rejält. Ökat hemarbete efter pandemin ses som en delförklaring. Även fordonsstölderna har minskat.

– Nya bilar är ofta svårare att stjäla. Och en gps visar vart de tar vägen. Men det går i vågor och finns ligor som är specialiserade på olika märken.

Minja och Chanel – första fältarna sedan 2009

Skarpnäck var enda staddelsområdet i Stockholm utan fältare.

Men i augusti påbörjade fältassistenterna Minja Hansen och Chanel Haso sina jobb.

– Vi hann bara presentera oss och så började föräldrarna applådera, berättar Chanel Haso.

Det är minusgrader ute, men Chanel och Minja som Mitt i möter vid Skarpnäcks torg börjar bli varma i kläderna. Kanske mer symboliskt än bokstavlingen denna dag när temperaturen kryper under tio grader.

– Efter det här ska vi ut och möta ungdomar på väg hem från skolan, säger Minja Hansen.

Det är vad de gör. Möter barn och ungdomar. Men de träffar också föräldrar. I september, när Minja och Chanel bara jobbat någon vecka, hittades en 13-årig pojke som gick på skola i stadsdelsområdet mördad i skogen i Haninge. I samband med det ingick fältassistenterna i krisstödet på skolan. Här mötte de oroliga föräldrar.

– Det var en händelse som berörde extremt mycket och under en pågående våldsvåg. Efter det började personal och föräldrar från fler skolor höra av sig. De var liksom "kom hit, kom hit", säger Minja Hansen.

"Komma in tidigt"

Under hösten har de presenterat sig sig för sjätteklassare på skolor runt om i stadsdelsområdet. Deras målgrupp är 11-18 år.

– Vi vill komma in så tidigt som möjligt och bygga relationer, innan de når högstadiet och kanske inte är lika intresserade. Vi vill jobba förebyggande innan något sker, säger Chanel Haso.

Deras arbete går inte bara ut på att förebygga kriminalitet och drogmissbruk. De talar också med ungdomarna om mående och livet i stort. Egentligen om allt som kan beröra en ung människa.

– Jag brukar säga att vårt arbete går ut på att göra deras tonårstid så problemfri som möjligt, säger Minja Hansen.

De möter äldre ungdomar vid fritidsgårdar eller när de rör sig i centrum, på skolgårdar kvällstid eller andra platser som sjöar och idrottsplatser.

Chanel Haso och Minja Hansen rör sig ute bland barn och ungdomar. "Hör vi ungdomsljud går vi dit" säger Chanel Hanel och skrattar.

Chanel Haso och Minja Hansen rör sig ute bland barn och ungdomar. "Hör vi ungdomsljud går vi dit" säger Chanel Hanel och skrattar.

Angie Gray

Fältassistenter har inte funnits i Skarpnäcks stadsdelsområde sedan 2009. Ibland märker de hur ungdomarna viskar till varandra när de kommer. Men de känner sig välkomnade även av ungdomar i äldre åldrar.

– Man är nyfiken och undrar vilka vi är, säger Chanel Haso.

Fältassistenterna undersöker fortfarande hur de kan samverka och jobba så effektivt som möjligt i Hammarby-Skarpnäck. "Det är lite trial and error", säger Chanel Haso.

Fältassistenterna undersöker fortfarande hur de kan samverka och jobba så effektivt som möjligt i Hammarby-Skarpnäck. "Det är lite trial and error", säger Chanel Haso.

Angie Gray

Fick applåder

I grund och botten handlar deras arbete om tillit och frivillighet. De tvingar sig inte på ungdomarna. Och de tar inte kontakt med andra aktörer utan medgivande. Är problemen av mindre allvarlig karaktär kan de hjälpa till att lotsa ungdomen vidare till exempelvis kurator eller annat som är lämpligt i just det fallet.

Men får de veta att någon har allvarliga problem är de skyldiga göra en orosanmälan om den personen. Det har de inte behövt göra ännu.

– Det är förstås något som kan förändra relationer till en person eller grupp, säger Chanel.

Fältarna är efterlängtade. Vid demonstrationen efter de första skjutningarna i Skarpnäck 2022 stod fältassistenter klart och tydligt på gruppens kravlista.

Fältarna är efterlängtade. Vid demonstrationen efter de första skjutningarna i Skarpnäck 2022 stod fältassistenter klart och tydligt på gruppens kravlista.

Anders Björklund

De har också jobbat med att bygga samverkan med aktörer som skolor, fritidsgårdar, föreningar och polis. Den övriga socialtjänsten träffar de regelbundet för att utbyta information om läget. Tillsammans med polisen har de under hösten också hållit flera föredrag för föräldrar till sjundeklassare om alkohol, narkotika, dopning och tobak. Chanel och Minja har känt sig välkomna var de än kommit. Vid ett föräldramöte i Bagarmossen fick de applåder så snart de presenterade sig.

– Vi är nog de mest efterlängtade fältarna någonsin, säger Minja Hansen och skrattar.

Det var en händelse som berörde extremt mycket

Skarpnäcks fältassistenter

Fältassistenterna jobbar som namnet skvallrar om mycket i fält. Det vill säga ute bland barn- och ungdomar i orterna, men också i verksamheter som på skolor och fritidsgårdar. De kan också åka till andra stadsdelar för att möta ungdomar från Hammarby-Skarpnäck.

Fältarna har sin utgångspunkt vid Skarpnäcks torg 7 där stadsdelsförvaltningen har sin enhet som jobbar förebyggande och trygghetsskapande. I Skarpnäck finns SIG (Sociala insatsgruppen) och LOSAM (Lokal samordnare mot kriminalitet). I Skarpnäck finns också familjebehandlaren.

Skarpnäck har inte haft fältassistenter sedan 2009. Fältassistenterna försvann i samband med satsningen på Skarpnäckslyftet som fick Stockholms stads trygghetspris 2012.

Skarpnäckslyftet är en samverkansmodell där fler olika aktörer ingår, bland annat bostadsbolag, kyrka, föreningar med flera.

Källa: Fältassistenterna, Mitt i, Stockholmshem.

Chanel Haso och Minja Hansen rör sig ute bland barn och ungdomar. "Hör vi ungdomsljud går vi dit" säger Chanel Hanel och skrattar.

Chanel Haso och Minja Hansen rör sig ute bland barn och ungdomar. "Hör vi ungdomsljud går vi dit" säger Chanel Hanel och skrattar.

Angie Gray

Välkomna till Hammarby-Skarpnäck Minja och Chanel!

Skarpnäck var länge enda stadsdelsområdet i Stockholm utan fältassistenter ✔ "Föräldrarna började applådera"