Sorl från barn blandas med ljudet av inomhusskor som klapprar mot golvet i sporthallen och ekar långt ut i korridorerna i Fittja sporthall. Kvällens fotbollsträningar har dragit i gång och först ut är de allra minsta.
Men från det att skolan slutar vid 15-tiden till att föreningslivet tar vid runt 17-snåret har polisen sett att ungdomar använder narkotika i och runt sporthallen. Även sent på kvällen.
– Det skapar otrygghet. Vi vill inte ha några kriminella element där barn och unga rör sig, säger Linus Söderling, verksamhetschef för bland annat Botkyrkas idrottshallar.
Linus Söderling är verksamhetschef på kommunen och han hoppas att kameror vid kommunens sportanläggningar ska leda till mindre bus.
Tobias Fischer
Kommunen har under det senaste halvåret försökt få bukt med problemet. Bland annat genom ett nytt skalskydd till sporthallen och ökad väktarnärvaro. Men det har inte visat sig räcka. Nu vill kommunen ansöka om kameraövervakning vid sporthallen sedan det finns en oro att droghandel ska flytta in i sporthallen sedan det skett en förflyttning av drogscenen i Fittja.
Öppna drogscenen flyttade
En öppen droghandel har under flera år gäckat Fittja centrum och polisen i Botkyrka har lika länge försökt mota bort drogscenen. Polisen själva uppskattar att tio procent av alla rapporterade narkotikabrott i regionen för två år sedan skedde i Fittja.
Det stora genombrottet kom för ett år sedan. Då trädde lagen om vistelseförbud i kraft och som första polisområde i Sverige, använde Botkyrkapolisen det nya verktyget och portade två personer från centrumen i Alby och i just Fittja. Därefter följde flera andra vistelseförbud i kommunen.
Polisbil vid Fittja centrum.
Angie Gray
Effekten blev en drastiskt minskad droghandel i Fittja centrum. Droghandeln lämnade dock aldrig Fittja – den förflyttades bara. Då ned mot Fittja äng, ett stenkast från Fittja sporthall och IP.
– Jag skulle inte säga att säljarna hänger i sporthallen, utan där förekommer det mest bruk. Det blir som en fristad där det inte finns några vuxna efter att ordinarie verksamhet upphört och man kan hålla på ostört, säger Björn Johansson, kommunpolis i Botkyrka, och poängterar att droghandeln vid Fittja äng nu tycks ha upphört.
Nu bedömer Björn Johansson att droghandeln har tonats ned av vistelseförbuden, men att den fortfarande förekommer i anslutning till Fittja tunnelbanestation.
Björn Johansson är kommunpolis i Botkyrka och han ser att droghandeln i Fittja har minskat sedan polisen började ta till vistelseförbuden.
Malin Lövkvist
Fittja bortglömt
Sinan Baysal är sedan många år tillbaka klubbdirektör för Fittja IF som har en stark närvaro i Fittja, inte minst i sporthallen. Han tycker att idén om kameraövervakning är bra.
– Om det är tydligt skyltat att det finns kameror i sårbara utrymmen där det kan hända busigheter kan det få barn och ungdomar att tänka till lite extra. Om de riskerar att hamna på videoinspelning kan det få dem att sluta, säger han och pekar särskilt ut sporthallens entré och baksida som bra platser för kameraövervakning.
Men kameror är bara att skrapa på ytan, menar Sinan Baysal. Han, och resten av föreningen, vill också se afterschool-aktiviteter i Fittja, alltså gratis föreningsledda aktiviteter direkt efter skolan.
Kameror i sporthallen för att minska bus är bra, tycker Sinan Baysal. Men han vill också se after school-aktiviteter i Fittja, likt de som redan finns i Hallunda och Alby.
Albin Tingstedt
– Det finns redan i Alby och Hallunda. Varför skulle det inte fungera i Fittja? frågar han sig.
Men än så länge har de inte fått särskilt mycket gehör från kommunen.
– Vi har tagit upp det här i omgångar med kommunen, men upplever att Fittja har blivit lite bortglömt. Jag säger inte att kommunen inte har stöttat oss sportsligt, men de har lite glömt den förebyggande biten. Det kan vara för att det redan finns en fritidsverksamhet som fungerar bra men den sportsliga biten saknas, säger Sinan Baysal och lägger delvis skulden på sig själv för att de inte varit lika bra på driva den här frågan med kommunen – till nu.
Som du säger, det finns en bra fritidsverksamhet redan. Varför behöver den kompletteras?
– Alla i området går i samma skola och vissa spelar fotboll i organiserad form. Sedan finns det de som bara vill hänga med sina kompisar. Vi vill kunna erbjuda något där alla kan vara med, och det behöver inte bara vara fotboll utan kan vara basket, pingis – vad som helst. Bara det finns en verksamhet att gå till.
After school skulle också förhindra att sporthallen står tom mellan klockan 15–17 då föreningarna skulle hålla till där tidigare än i dag, menar Sinan Baysal.
Kommunen: After school i år
Enligt Linus Söderling på kommunen förs dialog med föreningen om att införa after school i Fittja, utöver den spontanidrott som redan finns i området. Men innan kommunen går vidare med planerna vill de säkerställa att kvaliteten håller.
– Det är en fråga som föreningen lyft nyligen. Att det finns ett behov av schyssta och meningsfulla aktiviteter för barn och unga innan föreningslivet kickar i gång råder inget tvivel. Men sedan måste man se till att det är rätt kvalitet på verksamheten och att den träffar rätt målgrupp, säger han.
Kommer vi se aktiviteter i Fittja under året?
– Absolut.