Varje vecka berättar Tore Dahlström om andra människor i Bålstas lokal-TV. Men vem berättar om Tore?

– Jo, det har faktiskt hänt, men det är bra många år sedan. Sveriges Television gjorde en serie om yrken inom media, och jag fick representera lokal-TV. Blev förföljd av kollegorna under nästan ett helt dygn…

Under nästan ett helt dygn, ja, just det handlar mycket om i Tores yrke.

Tore Dahlström är alltså filmare och stillbildsfotograf. Under de många åren med täta uppdrag som frilansare både för kvällstidningarna och SVT, sov han inte ostört många nätter.

– Polisradion bredvid kudden, och telefonen på mindre än armslängds avstånd.

Minns Fadime

Tore Dahlström är en god berättare. På frågan om minnen under en snart 40-årig karriär, blir han inte svaret skyldig:

– Telefonen ringde 03.00. Rapportstudion i Stockholm. Vi behöver dina bilder, nu!

Tore hade dessutom haft svårt att somna den natten. Vad som egentligen hänt, visste han inte, men magkänslan sa honom att det här var något speciellt, något extra mörkt.

Det tog hela den tidiga morgonen på SVT-redaktionen innan Tore helt och fullt insåg vad de egna bilderna på avspärrningar och skakade poliser egentligen handlade om: Mordet på Fadime, januari 2002 i Uppsala.

– Något liknande var det i Knutby två år senare, när jag filmade de blåvita avspärrningsbanden runt en villa som såg hur fridfull ut som helst.

Visades nyligen

Just de sekvenserna rullade ännu en gång alldeles nyligen när ”Uppdrag Granskning”, berättade om sekten i Norduppland.

Det Tore inte visste den natten var att han filmat scenen för det mord som den så kallade Barnflickan just begått.

– Desto mer såg jag vad det handlade om den tidiga februarimorgonen 2007 i ett fruktansvärt väder, när två linjebussar krockat på väg 288 mellan Öregrund och Uppsala. Sex döda, runt 50 skadade.

Tore Dahlström berättar om ett filter yrkesrollen faktiskt ger:

– Kameran har skyddat mig från det allra värsta. Det är så mycket som ska fungera, vinklar, ljus, det rent tekniska. Uppgiften avskärmar rätt så långt.

Roligt med Tore-TV

Betydligt lugnare är det alldeles säkert att producera veckoprogrammet i ”Tore-TV”, Bålstas lokal-TV som sänds i två kabelnät plus på sociala plattformar.

– Bara sååå roligt, och responsen är enorm. Jag kan inte gå många steg i Bålsta utan att någon kommer fram och kommenterar det som just sänts, eller tipsar om något att kolla upp.

Vad mer finns att berätta om Tore som annars så gärna berättar om andra? Jo, exempelvis att han är en av få som har svart bälte i ju-jutsu och funderar på att arrangera kurser i självförsvar.

– I normala tider tränar jag två gånger i veckan. Ett bra sätt att hålla kroppen i skick. Ger också trygghet när jag jobbar för nyhetsredaktionerna. Sällan, eller aldrig, kan jag själv välja miljön att jobba i.

Valet av yrkesbana har Tore inte ångrat:

­ Inte för en sekund oavsett om det är mitt i natten som larmet gått. Kameraväskan har jag alltid packad. Gäller bara att inte snubbla på stativet.