Fiskebäck

Fiskebäcksbadet har nyligen fått en ny omklädningshytt i trä. Tillskottet är en del i Göteborgs stads satsning på att göra badplatser mer tillgängliga för vinterbadare.

Men den snäckformade enmanshytten var inte alls vad vinterbadarna hade önskat.

– Man trodde ju att det skulle bli fler hängare för handdukar och även sittplatser. Folk skrattar bara åt den här rondellen, eller pissoaren som den också kallas och undrar hur man tänkt, säger vinterbadaren Helene Odenjung, som menar att det hade varit lätt att frågat de som använder badplatsen.

Förslag röstades ner

I facebookgruppen Vinterbad GeBeGe uttrycker vinterbadarna sin irritation.

"Vi brukar vara två eller fler som badar där tillsammans, så man får väl dra lott om vem som får använda den om den inte redan är upptagen", skriver en medlem.

En annan kommenterar: "Skydd mot vind och regn samt en bänk är ju det behövs då avskildhet fås ju på köpet när man vinterbadar".

Så sent som i höstas presenterades ett Göteborgsförslag om att anlägga en bastu, vindskjul och omklädningsmöjligheter vid Fiskebäcksbadet.

Förslaget togs upp i stadsmiljönämnden i februari, men röstades då ner. En knapp månad senare stod istället enmanshytten färdig.

Fått en del klagomål

Susanne Jörlöv, badplatsförvaltare på stadsmiljöförvaltingen, har helt enkelt valt att utgå från ett redan beprövat koncept.

– Vi har redan den här typen av omklädningshytt i bland annat Askim och Hovås. Där är den vidareutvecklad med sittplatser och krokar, men i Fiskebäck fanns det inte tillräckligt med plats för den stora varianten, så den nådde inte den fulla potentialen.

Hon menar att förvaltningen fått en del klagomål på tillbyggnaden.

– Därför är det möjligt att vi flyttar den till något annat ställe. Naturligtvis försöker vi att tillmötesgå vad människor vill, men det går inte att göra alla nöjda och det är svårt att skapa precis den produkten som gör just den här lilla gruppen nöjd.

Har ni frågat vinterbadarna vad de velat ha?

– Vi har inte vänt oss till någon grupp eller gjort någon marknadsundersökning, men däremot har vi pratat med folk när vi varit ute och har även sett deras facebookgrupp. Men vi tar till oss av kritiken.