Badgalen. Barbro Grufman i plurret vid Huvudsta strand. Foto: Mikael Andersson

"Kalla bad ger endorfiner så det räcker hela dagen"

Pandemi eller ej – vinterbadarna i Huvudsta fortsätter sina kalla dopp. Nu hoppas initiativtagare Barbro Grufman, 73, kunna locka ned ett yngre garde i vattnet.

  • Publicerad 13:53, 7 nov 2021

– Vi fortsätter bada, oh ja. Vi är ett gäng på tio-tolv som ses vid bryggan måndagar och torsdagar och badar. När vi började under pandemin var hela gänget utom jag nybörjare. De höll hårt i stegen och ville upp direkt. Nu för tiden ligger de gärna i och simmar, minst tre minuter, ibland tio. Baden har blivit ett behov för oss alla.

Vi sågs förra hösten, hur blev vintern?

– Februari var jättekall. Vi fick såga isen varje morgon. Jag har försökt få Solna stad att fixa en pump för att hålla en vak, men icke. Ibland var vi nere på kvällarna och satte marschaller på isen och badade med pannlampa. Det var himla mysigt.

Blir ni fler i vinter?

– Nu är vi ett pensionärsgäng men jag har fått frågor från yngre som jobbar på dagarna om vi inte kan ses och bada på helgen. Så det kör vi på framåt, jag kommer att vara på bryggan klockan 11 på lördagar också. Jag vill att fler ska få uppleva känslan i kroppen efter ett kallt bad, man får endorfiner så de räcker hela dagen.

Badgruppen finns på Facebook, G&N Vinterbad för hälsa och känsla.