Det börjar hända grejer på östra delen av Folkungagatan. Bredvid Stigbergsparken växer nya Ersta sjukhus fram. Förutom patienter står det nu klart att även fyra verksamheter flyttar in där i höst.

– Vi är glada att kunna presentera våra nya samarbetspartners i form av ett välsorterat apotek, ett toppmodernt träningscenter och flera högkvalitativa matställen. Till Erstaklippan är du alltid välkommen, vare sig du är patient på sjukhuset eller inte, säger fastighetschefen Björn Övermark i en kommentar.

De som öppnar är Apoteket, Paulinas Kök & Kakeri, K-town street food och STC Training Club.

– Vår ambition med Paulinas Kök & Kakeri är att skapa en plats som ger ett litet avbrott från “sjukhuskänslan”. Här ska du kunna köpa frukost, färskt bröd, goda soppor, nybakade bullar och middag med ett glas vin, säger Karin Sundqvist som driver Paulinas, i en kommentar.

Öppnar i höst

På K-town, som öppnar i en kiosk vid sjukhuset, serveras koreansk street food vilket bland annat betyder friterad kyckling med picklade tillbehör. I början blir det mer take away, men planen är att senare få till sittplatser.

STC ska tillhandahålla 500 kvadratmeter gym och erbjuda personlig träning. Apoteket får en lokal på 100 kvadratmeter.

– Vi ser fram emot att ge service till patienter, personal och besökande på Ersta sjukhus och givetvis även till alla boende i området, säger Katarina Sommar, regionchef på Apoteket, i en kommentar.

I höst väntas även de första patienterna kunna tas emot i den nya sjukhusbyggnaden.