Trots att man tidigare fått ett förbud mot hantering av oförpackade livsmedel förvarades stora mängder mat vid kaféet i Hjulsta, när miljöförvaltningen gjorde ett oannonserat besök i slutet av december.

Kaféet har enbart tillstånd att servera kaffe, andra drycker, ätfärdiga kakor och smörgåsar som köpts in färdiggjorda, men på bänkarna i verksamheten stod massor av lagad mat ute i rumstemperatur, och i kylskåpet hittades ytterligare flera större formar med livsmedel.

När miljöförvaltningens livsmedelsinspektör kom in i lokalerna satt en gäst dessutom i kafeteriadelen och åt en lagad måltid, samtidigt som personal stod och förberedde wraps med tonfiskröra.

När inspektören frågade vad det rörde sig om svarade personalen att det enbart handlade om mat för eget bruk, vilket dock bedömdes som osannolikt eftersom det handlade om väldigt stora mängder, enligt miljöförvaltningen.

Bild från miljöförvaltningens oannonserade besök på kaféet i Hjulsta.

Bild från miljöförvaltningens oannonserade besök på kaféet i Hjulsta.

Miljöförvaltningen i Stockholms stad

Får böta 25 000

Eftersom verksamheten inte har de lokaler, den utrusning eller övriga förutsättningar som krävs för att hantera, förvara, tillaga, värma eller kyla ner oförpackade livsmedel har man tidigare belagts med ett förbud mot att göra just detta.

Att man valde att trotsa förbudet gör att miljö- och hälsoskyddsnämnden efter tillsynen beslutat att ge verksamheten ett vite på 25 000 kronor. Man belades även med ett nytt förbud mot att hantera oförpackad mat.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver även att riskerna för konsumenterna är så pass stora, att beslutet ska gälla omedelbart.

Kaféet har tre veckor på sig att överklaga.