SK 60 i julgransformation. Sk står för skolflygplan och används av flygskolan för att utbilda strids- och transportpiloter. Foto: Gunnar Åkerberg

Julgransflygning över Stockholm

"Blicka mot himlen i god tid för att inte missa tillfället", skriver Försvarsmakten på sin hemsida. I år intar stridsflyget sin traditionsenliga julgransformation över Stockholm.

  • Publicerad 05:10, 11 dec 2020

I jul barrar ryssen, när stridsplan och militära transportjättar flyger i julig formation över Sverige.

Tre flygplansmodeller används. De av Saab tillverkade Jas-planen och skolflyget SK 60, samt det amerikanska stora transportflygplanet Hercules. Över Stockholm flyger bara de två senare modellerna.

"Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

– Exakt hur länge vi har flugit julgran vågar jag faktiskt inte svara på. Men det var en tradition som var vilande ett tag och återtogs för några år sedan, säger Kristoffer Olofsson, tf Kommunikationschef på Luftstridsskolan.

Julgran och kulor

Omkring klockan 15 under måndagen 14 december susar Luftstridsskolan/Flygskolan över Stockholm och Arlanda i riktning mot Södertälje.

Klockan 13 dagen därpå brummar Skaraborgs flygflottilj förbi med den större julkulan av TP 84 Hercules-plan klockan 12.58 i riktning mot Uppsala.

Tiderna är ungefärliga och påverkas av både väder och vind. Är det molnigt och noll soltimmar likt förra veckan finns en risk för den intresserade att inte se planen i granen. Försvarsmakten råder intresserade att hålla sig uppdaterade på förbandens Facebooksidor och hemsidan.