Stockholmsvintern förvandlar många vägar till isbanor att halka fram på. Och fallolyckor kan få allvarliga konsekvenser.

– Det gäller att veta hur man ska falla rätt. Och det är vi som tränar judo experter på, eftersom vi kastar varandra och faller hela tiden, säger Katarina Kaseorg som är tränare på Ekerö judo.

Spark i rumpan

Nu har klubben startat en särskilt grupp för fallträning.

– Vi har tänkt på det länge, men så kom Mälaröarnas ridklubb och bad om hjälp med träning för sin seniorgrupp. Det blev en spark i rumpan för oss att starta gruppen, säger Katarina Kaseorg.

I träningsgruppen kommer seniorerna få träna upp stryka, balans och kroppskontroll för att lättare hinna parera och undvika att falla, men också falltekniker för att falla på ett sätt som minskar risken att skada sig.

Håll huvudet högt

– Man ska till exempel inte ta emot med händerna, även om det är det naturliga reaktionen. Och så måste man hålla huvudet högt, så att man inte slår i det, för då kan det gå riktigt illa.

Gruppen drar igång 13 januari, men det är inga problem att sluta upp vid ett senare tillfälle också. Anmälan görs på Ekerö judos webbsida. Och träningen är öppen för alla åldrar.

– Alla kan ju halka på isen. Men barn och unga kan nog tycka att det är roligare att träna i våra vanliga grupper istället, säger Katarina Kaseorg.