Ny plats. Efter årsskiftet kommer även Spånga-Tenstas familjerättsärenden att handläggas i Kista. Foto: Emma Löf Hagström

Järvas familjerätter slås ihop

Familjerätten i Spånga-Tensta ska blir mer tillgänglig – så den avvecklas och flyttar i stället till Rinkeby-Kista. "Tillgänglighet handlar inte bara om det geografiska", menar avdelningschefen.

  • Publicerad 17:39, 17 dec 2021

Spånga-Tenstas familjerätt ska slås ihop med Rinkeby-Kistas. Från och med den första januari 2022 kommer all familjerättslig verksamhet att flytta till förvaltningshuset i Kista, där "Familjerätt Nordost" nu skapas.

– Vi har i dagsläget fyra personer som jobbar med familjerättsfrågan på en avdelning som nu kommer att avvecklas här, säger Abdi-Nur Isse, avdelningschef i Spånga-Tensta.

Han säger att man tagit beslutet eftersom det, trots att verksamheten fysiskt flyttar från stadsdelen, ska göra den mer tillgänglig och effektiv.

– Tillgänglighet handlar inte bara om det geografiska, utan också om tillgänglig personal och på så sätt bättre service. Vi tror att det här kommer minska sårbarheten i verksamheten, om någon har blivit sjuk eller varit på semester nu så har det varit svårt för resterande personal att klara av att täcka upp. Nu blir det ett mycket större team med fler kompetenser.

"Finns nackdelar"

Verksamheten ansvarar för handläggning av familjerättsärenden rörande faderskap och föräldraskap, vårdnad, boende och umgänge, adoption samt namn- och passärenden.

– Det är mycket skrivbordsarbete, och inga direkt akuta ärenden på så sätt. Det är klart att de är ute och träffar medborgare också, och det finns nackdelar med att flytta från ett område, men vi anser att fördelarna väger över, säger Abdi-Nur Isse.

I ärendet, som togs upp i respektive stadsdelsnämnd torsdagen den 16 december, skriver stadsdelarna att man utifrån en kartläggning som gjorts ser att det finns många vinster att ha en gemensam verksamhet, bland annat ska det skapa bättre för förutsättningar för verksamhetsutveckling och kompetensutveckling.

Dessutom kommer det finnas möjlighet till vissa ekonomiska effektiviseringar, skriver man.

Hur kommer det påverka personalen?

– Ingen förlorar jobbet i och med det här, vill man jobba hos oss finns det plats. Två av fyra har dock valt att sluta, och två följer med till den nya platsen. En biträdande enhetschef har också slutat, säger Abdi-Nur Isse.

I Rinkeby-Kista arbetar i dagsläget en biträdande enhetschef, 7,75 socialsekreterare och en administratör.

– Att slå ihop det teamet med vårt kommer förhoppningsvis skapa många positiva effekter och synergier, man kommer kunna ta hjälp av varandra på olika sätt och lära sig av varandra, säger Abdi-Nur Isse.

Andra har också slagits ihop

Utöver Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har ett flertal förvaltningar i Stockholms stad valt att gå samman rörande familjerättsverksamheten.

Familjerätt Nordväst är en hopslagen familjerätt för Hässelby-Vällingby och Bromma.

Familjerätt Sydost är en hopslagen familjerätt för Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck.

Familjerätt Sydväst består av Hägersten-Älvsjö och Skärholmen.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre