I förra veckan fick personalen och eleverna på Hjulsta grundskola besök av skolborgarråd Emilia Bjuggren (S), som själv är från Tensta och gått i samma skola som ung.

Tanken med träffen var dels att få en inblick i verksamheten, dels prata om vad som kommer att ske inom skolan under den kommande mandatperioden, kopplat till satsningar som den rödgröna majoriteten gör på skolan i allmänhet, samt projektet Fokus Järva, berättar Emilia Bjuggren.

– Jag är väldigt imponerad över Hjulsta grundskola och det hårda arbetet man gjort för att lyfta sina resultat de senaste åren. Jag fick vara med när sjuan hade matte, och slogs av vilken lugn och trygg miljö det var, det var riktigt roligt att se, säger hon.

Satsningar görs på hela skolan inom staden, men extra mycket på skolor i socioekonomiskt svagare områden, enligt Emilia Bjuggren.

– Givet hur omvärlden ser ut just nu med höga räntor och inflation har vi höjt grundschablonerna för årskurs F-3, vi satsar extra på elevhälsan och på det socioekonomiska stödet, som höjts med 50 miljoner kronor i årets budget. Just högstadiet på Hjulsta grundskola har faktiskt det högsta socioekonomiska indexet i staden, så det blir ju automatiskt så att de får mer pengar.

Rektor Robert Staby och Emilia Bjuggren (S) under mötet på Hjulsta grundskola.

Rektor Robert Staby och Emilia Bjuggren (S) under mötet på Hjulsta grundskola.

Naomi Grossman

Behöver skära ner

Även rektor Robert Staby var nöjd med besöket. De nya satsningarna är välkomna, menar han, men han ser ändå tuffa tider framför sig.

– Vi kommer ha det väldigt kärvt. Jag ser i den nya budgeten att politiken anstränger sig och skjuter till pengar, men utifrån de ökade kostnaderna ser det väldigt dystert ut just nu, både på grund av inflationen men också på grund av att de sociala avgifterna höjts, vilket blir en kostnad som i stort sett äter upp allt som politiken skjuter till, säger han.

Den kommande tiden kommer att bli en utmaning.

– Jag måste se över hur vi kan organisera om för att få det att gå ihop, jag måste se över antalet personal, det är väldigt tråkigt. Men det här är ett problem som drabbar alla skolor i Stockholm, inte bara Järva.

Kraftigt höjda resultat

Under de senaste åren har Hjulsta grundskola höjt sina resultat rejält. 2020 gick 53,4 procent av eleverna i nian ut med gymnasiebehörighet. 2021 låg siffran på 68,4 procent, och 2022 var det på 80 procent.

– Vi har haft ett stort fokus på att utveckla undervisningen och jobbat tydligt med lärande. Det kan låta självklart, men det är det inte. Ibland kan man fastna i att hamna i ett görande i stället, säger Robert Staby.

De har även jobbat mycket med tryggheten, studieron och elevhälsan, och satsat en hel del på att ingen elev ska behöva gå hungrig.

– Man kan inte sköta sig när man är vrålhungrig, det vet vi om. Vi har ökat trivseln och har jättegod mat, det finns alltid frukostbuffé till exempel, och alltid något alternativ för alla att äta. Vi har märkt av liten ökning av matåtgången nu under de allt kärvare tiderna, så det känns bra att kunna erbjuda bra mat i skolan.

Kommer ni behöva dra ner på det nu?

– Nej, vi kommer alltid prioritera elevernas välmående och hälsa, det är något vi aldrig kommer åsidosätta. Det kommer vara andra saker som behöver ses över.