Det är många, både lag, skolor och spontanidrottare, som håller till på Knutby bollplan i Rinkeby. Rinkeby United, som spelade i division 3 förra säsongen, har sin hemarena här.

Men platsen är sliten. Omklädningsrummen är nedgångna och det finns ingen föreningslokal eller riktig plats att förvara material.

Det ska nu ändras på, efter beslut som nyligen fattades i idrottsnämnden och fastighetsnämnden. Där klubbade man att en helt ny, kompletterande servicebyggnad ska uppföras, med två nya omklädningsrum, tillgänglighetsanpassade toaletter och en föreningslokal med pentry.

– Jag är uppvuxen i Tensta, och Knutby bollplan är den plan som man alltid samlats kring i Järva. Därför är jag extra glad över att vi beslutar att rusta upp idrottsplatsen nu. Det här är efterfrågat och kommer verkligen kommer underlätta för föreningarna som är verksamma på platsen att bedriva sin verksamhet, säger bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).

Bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).

Bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).

Tom M Kronestedt

Större planer

Upprustningen kommer påbörjas under våren 2024, och planen är att den ska vara klar till kvartal tre samma år. Eftersom det byggs en helt ny byggnad kommer verksamhet kunna pågå som vanligt på planen under tiden.

Parallellt med bygget tittar staden även på möjligheterna att göra än större förändringar på platsen.

– Vi vill ta ett helhetsgrepp om Knutby, och det här är ett första steg. Men vi utreder även att utöka publikkapaciteten genom att bygga riktiga läkare med tak. Det gör att det blir mindre väderberoende, och så kan man skapa förvaringsutrymme under läkarna, säger Clara Lindblom.

De gamla omklädningsrummen från 70-talet vid Knutby bollplan håller inte riktigt måtten.

De gamla omklädningsrummen från 70-talet vid Knutby bollplan håller inte riktigt måtten.

Emma Löf Hagström

Man tittar även på möjligheterna att göra om storleken på planen.

– Rinkeby United har spelat med dispens i division 3 tidigare, eftersom måtten på planen inte varit riktiga. Även SOM United som spelar här siktar högt. Det finns tydliga regler kring storlek, säkerhetsavstånd och sådant, så det är viktigt med en plan som håller måtten för att våra klubbar ska kunna utvecklas ordentligt, säger Clara Lindblom.

Reaktionerna efter beslutet har redan varit många.

– Vi har fått väldigt mycket positiva kommentarer. För oss som är uppvuxna här är det mer än en idrottsanläggning, det är en symbolisk plats som inte fått den omtanke den förtjänar. Den möter inte tillgänglighetskrav och har praktiska problem. Nu handlar det om att göra nytt och göra det ordentligt, så att planen kan fortsätta vara en naturlig plats att samlas vid, säger Clara Lindblom.