Tidigare gruppledare Björn Lindgren och ordförande Wilhelm Eriksson i Sverigedemokraterna i Järfälla har uteslutits ur partiet.

"Under måndagens partistyrelsemöte fattades det beslut om att utesluta Wilhelm Eriksson och Björn Lindgren ur Sverigedemokraterna. Då ärendena är att betrakta som interna angelägenheter avstår vi från att kommentera detta i detalj", skriver Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, i ett mejl till Mitt i.

Vill inte kommentera

Wilhelm Eriksson och Björn Lindgren har varit avstängda sedan en tid och en intern utredning har gjorts.

När Mitt i ringer upp Björn Lindgren är han fåordig.

– Jag har inga kommentarer överhuvudtaget. Jag visste att det var ett ärende, det är allt jag vet, eller visste, säger han.

Kom detta som en överraskning för dig?

– Jag har inga kommentarer, det här handlar om interna saker.

Björn Lindgren har varit ledamot i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott och ersättare i socialnämnden. Han låg etta på SD:s valsedel i Järfälla inför valet 2018. I ett sms meddelar han att han kommer att lämna de rollerna och politiken.

Wilhelm Eriksson sitter bland annat som ledamot i kommunfullmäktige, social- och valnämnden samt som ersättare i kommunstyrelsen. Han låg åtta på SD:s valsedel inför kommunvalet 2018. Mitt i har försökt nå honom, utan framgång.

Tar över

Daniel Cedergren, vice ordförande, går nu in som ordförande efter Wilhelm Eriksson.

– Jag har ingen insyn i detta, när utredningen påbörjades var jag inte ordförande för partiet, säger han.

Som vice ordförande, har man inte koll på vad som sker i sitt parti?

– Aningar är inget man kan skriva i sten, jag måste hänvisa till dem som har fattat beslutet.

Valet närmar sig, hur känns detta för dig som ordförande?

– Det känns inte roligt så klart, men det enda man kan göra är att jobba på. Vi har en stark trupp som vi röstade igenom på årsmötet så jag känner full tillförsikt.

Separata ärenden

Tidigare i veckan uteslöts även Sverigedemokraterna Stockholms gruppledare Peter Wallmark från partiet. Enligt Christian Krappedal ska det inte ha koppling till uteslutningarna i Järfälla.

"Det finns ingen koppling i detta till Peter Wallmark. Det är helt separata ärenden", skriver han.