Säpos svarta bilar glänser i den krispiga höstsolen. Inne i det nybyggda rosteriet har flyttkaoset precis lagt sig och ett svartvitt fotografi på Arvid Nordquist har kommit upp i foajén. I dag öppnar hans sonson Anders Nordquist upp dörrarna för statsminister Ulf Kristersson.
– Förra fredagen stängde vi produktionen i Solna för gott, efter 60 år. Det är blandade känslor men det känns väldigt bra att komma hit till Järfälla, säger vd:n Anders Nordquist.
I flera år har Järfällaborna kunnat se hur det gigantiska rosteriet vuxit fram. Det är Sveriges första och en av världens få rosterier i trä.
Och det märks.
Väggar och tak pryds av ljust trä. En av korridorerna har fönster som vetter ner mot de maskinerna vars uppgift är att rosta de bleka doftlösa råbönorna till en åtråvärd mörkbrun färg – en process som tar 8 till 15 minuter beroende på vilken smak man vill åt.
Bolagets vd Anders Nordquist berättar om hur det går till när bönorna rostas i hallen bakom honom.
Erik Lejdelin
Fäbless för franskrost
Ute i den enorma packhallen betraktar statsministern när tusentals paket med nymalen franskrost åker karusell.
– Det där är min favorit, utan tvekan, utbryter Ulf Kristersson.
Varför då?
– Mina föräldrar är från Skåne så jag drack alltid Zoegas Skånerost, men när vi flyttade ifrån Skåne så har det blivit den här jag dricker. Den är jättebra verkligen.
Hur många koppar blir det per dag?
– Många.
Dricker du kaffet svart?
– Inte på morgonkvisten, men senare på dagen blir det svart.
5 miljoner kaffepaket
Överallt tuggar maskiner med varsin specifik uppgift. En maskin bereder förpackningar, en annan fyller upp paketen med exakt rätt mängd kaffe, ytterligare en suger ur all luft innan berg- och dalbanan tar slut och paketen buntas ihop på en pall.
Höglagret är som taget ur en science-fiction film: 38 meter högt med plats för 6 000 pallar – totalt 5 miljoner kaffepaket. På lagret i Solna hämtades pallar med truck – här i Jakobsberg av robotar.
– I Solna var det mer stenålder, här är det supermodernt, säger Anders Nordquist.
Efter en rundtur nere på rosteriet är det dags för statsministern att provsmaka. Varje leverans måste provsmakas så att man vet att det håller måttet. Det visar sig att kaffeprovning har stora likheter med vinprovning. Kaffet ska sörplas på sked, smakas och spottas ut.
– Kaffe är en levande produkt och saker som väderförhållanden påverkar smaken, säger Wilhelm Nordquist, inköpschef och son till Anders Nordquist.
Kaffet för dyrt
Efter rundturen var statsministern nöjd.
– Kaffe är en produkt man har en daglig relation till, det var spännande att se hur det tillverkas. Det händer ju att man inte alltid vill veta hur saker och ting blir till, men kaffe tillhör inte en av dem.
Men något varken statsministern eller Anders Nordquist är nöjda med är priset.
– Vi har tidigare tyckt att kaffepriset varit för lågt, nu tycker vi det är för högt, säger Anders Nordquist.
När kan man vänta sig att kaffepriset går ner?
– Nej, det är väldigt svårt att sia om. Men jag tror det kommer att gå ner. Det beror på alla de här utspelen som USA håller på med mot Brasilien.
Ulf Kristersson gillar inte heller att hans favoritkaffe blivit alldeles för dyrt.
– Man får göra som hustrun gjorde igår. Hon fick ett premiärerbjudande och fick tre paket för 58 kronor styck. I de lägena får man passa på. Nu har vi kaffe för tre veckor framåt.