Övervakningskamera. Här fångas de misstänkta när de hyr en bil dagen innan det misstänkta rånet i Järfälla. Foto: Från polisens förundersökning

Järfällabor misstänks för flera våldsamma rån

Fyra unga män åtalas för grova rån i Järfälla och i södra Stockholm. Offren ska ha blivit knivhuggna och hotade och slagna med pistol.

  • Publicerad 07:23, 5 jun 2021

De är alla ganska unga och hängt ihop under en längre tid

Fyra personer i tjugoårsåldern, varav två från Järfälla, står åtalade för tre grova rån.

Ett av rånen ska ha skett i Järfälla tidigare i år då en ung man med våld blev tvingad ner till marken av två personer, sparkad i huvudet och knivhuggen flera gånger. Han skadades i benet av knivvåldet och ska även ha fått ta emot ett hugg mot magen, men det tog i jackan.

En tredje förövare ska ha agerat förare och suttit i en bil en bit bort.

Våldet kan ha varit huvudsyftet

Rånarna fick med sig en jacka och ett par airpods till ett värde om 4000 kronor.

– En av de misstänkta gärningsmännen hade innan rånet tagit reda på information om målsäganden vilket tyder på att det var planerat. Och med tanke på mängden våld så kan det tyda på att våldet var huvudsyftet, säger åklagaren Henrik Stiernblad.

Alla åtalade har tidigare dömts för olika brott, bland andra narkotikabrott och olovliga körningar. En av de åtalade, en Järfällbo, har tidigare avtjänat ett 18 månaders fängelsestraff för rån och olaga hot.

Gäng som begår brott

Det är inte tal om något kriminellt nätverk, mer än att de är en grupp personer som ska ha begått brott tillsammans, menar Henrik Stiernblad.

– De är alla ganska unga och hängt ihop under en längre tid. Men de är inte lika etablerade som nätverket i Bro exempelvis.

Samtliga misstänkta greps i en lägenhet en bit därifrån där både offrets jacka och blod påträffades på en av de åtalade.

– Målsäganden har inte kunnat identifiera några gärningsmän men DNA från målsäganden fanns på en av de misstänkta.

Flera våldsamma rån

De övriga två rånen skedde i södra Stockholm. Även dessa präglades av grovt våld – bland annat ska offren ha fått en kniv mot halsen och blivit hotad till livet. Den tredje ska ha fått en pistol slagen mot huvudet och blivit tvingad ut till en skogsdunge.

Järfällabon som tidigare avtjänat ett fängelsestraff åtalas också för grov vapenbrott.

Samtliga åtalade förnekar brott.