– Ja vad säger man? Jag är inte förvånad, för jag vet ju att den är ruggigt god. Men det är en enorm konkurrens, säger Åkersbergabon Jan ”Janne” Friberg som hunnit fylla 82 sedan Mitt i träffade honom för ett år sedan.

Förutom kummin och dill som är obligatoriskt i akvavit innehåller Jannes kryddning även citronzest, fänkål, dill och dillfrön. 

Förutom kummin och dill som är obligatoriskt i akvavit innehåller Jannes kryddning även citronzest, fänkål, dill och dillfrön. 

Malin Lövkvist

Då hade det lokala lilla destilleriet Swallows & Spirits precis börjat serietillverka hans hemkryddade akvavit, en dryck han förfinat för privat bruk under närmare fyra decennier.

Nu har den vunnit guld i branschtävlingen World Drinks Awards – som en av världens tre bästa akvaviter 2025.

”Sprudlade”

– Vi är otroligt nöjda. Det känns otroligt roligt, inte minst för Janne, säger Sebastian Forsberg som driver destilleriet tillsammans med kompanjonen Adam Malki.

– Han blev otroligt glad och sprudlade av lycka när jag ringde och berättade.

Att Swallows & Spirits, som egentligen mest sysslar med gin, börjat tillverka Jannes akvavit är snarast en slump. Runt 40 år i ålder skiljer honom och de två företagarna, men när de råkade på varandra i föreningen Munskänkarna Åkersberga och han berättade om sitt recept väcktes deras intresse.

Numera är de goda vänner och Janne hjälper även till med etikettering och annat i destilleriet.

Vad säger familjen om att det blev guld?

– Det klart att de tycker att det är kul. Både min son och dotter har varit med nere på destilleriet. De är väldigt engagerade, säger Janne, som själv har ett förflutet som kemist.

Bra för försäljningen

Sebastian Forsberg sticker inte under stol med att guldet kan ge en skjuts på försäljningen:

– Det som hänt nu sedan nyheten kom är att Systembolaget lagt en mycket större beställning än vanligt på akvaviten, säger han.

Adam Malki och Sebastian Forsberg driver Åkersbergadestilleriet Swallows & Spirits. I slutet av juni hoppas de även kunna starta gårdsförsäljning.

Adam Malki och Sebastian Forsberg driver Åkersbergadestilleriet Swallows & Spirits. I slutet av juni hoppas de även kunna starta gårdsförsäljning.

Mikael Andersson

– Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet och får upp försäljningen. Det är bra för oss och bra för den stundande gårdsförsäljningen.

Kommer den att stå på ditt bord i midsommar?

– Det kan du lita på, säger Janne Friberg.

– Jag tycker att den passar till sill, eller en Jansons frestelse - eller ett vanligt svenskt jul-, påsk- eller midsommarbord.