Han har spelat sedan 1957 och fått låtar skrivna av Cornelis Vreeswijk och producerade av Stickan Andersson sedan starten som 15-åring på Söder.

Värnar om den svenska folkmusiken

I år firar Trio me´ Bumba 65 år som kvartett. Bandet inspirerades av bland annat Alice Babs, Brita Borg och Charlie Norman. Bumba har alltid varit intresserad av den traditionella svenska musiken, något som han tycker saknas idag.

– Artister som dyker upp idag är duktiga på att sjunga, men de kan inte den svenska musikhistorien.

Kvartettens första skiva producerades av legendaren Stickan Andersson, men den höll inte Abba-klass. Istället dök det upp en låt som skulle bli deras genombrott, "Spel-Olles gånglåt". Den blev bandets väg in på den röda mattan, med en guldskiva och en plats på Svensktoppen.

Hade Beatles som förband

Genombrottet gjorde att bandet fick turnera. I samband med turnén 1963, ringer arrangören och undrar om det finns möjlighet att ta in ett förband till dem under en veckas tid.

– Arrangören visste inte vad bandet hette, han fick kolla i sina papper och såg att det var ett popband från Liverpool, säger Bumba.

Bandet hade det numera välkända namnet The Beatles.

Paul McCartney som påklädare

Bumba minns Beatles som artiga och snälla. En i bandet som var extra trevlig var Paul McCartney.

– Han ville alltid veta hur publiken var innan spelningen.

I samband med Trio me´ Bumbas uppträdande, gjorde Janne Bumba en egen tolkning på Elvis med peruk och en guldkavaj. Något som Paul McCartney uppmärksammade.

– Han stod bakom scen redo att sätta på mig kavajen. Jag är den enda som kan säga att jag haft Sir Paul McCartney som påklädare.

Affisch värd en miljon kronor

Efter turnén signerade Beatles en affisch med en hälsning till bandet som Bumba idag äger.

– Den affischen är idag värderad till en miljon kronor.

Bumpa visar upp en kopia av affischen. Originalet är inlåst på en säker plats.

Turnélivet kunde ibland innebära många spelningar. I samband med en folkparksturné kunde bandet spela i 50 dagar i sträck utan en enda ledig dag. Att bandet misskötte sig hände däremot aldrig.

– Vissa brukade slänga ut tv-apparater från hotellrummen. De gjorde inte vi, som mest orkade vi med att slänga fjärrkontrollen, säger Bumba med ett leende.

Sångaren avled på scen

Tillsammans har de kommit upp i över 400 låtar och ett stort antal plattor som getts ut.

– Jag tröttnar aldrig på att spela, man spelar tills man bärs ut.

Just det tragiska upplevde bandet under en spelning 2002, när sångaren Tommy Wener föll ihop och avled under första spelning på en 14-dagars turné.

– Han hade rökt hela sitt liv och till slut orkade inte hjärtat längre, säger Bumba.

Stil going strong

Trots att alla inte spelar tillsammans nuförtiden, så uppträder bandet fortfarande och har spelningar inbokade under 2022.

– Vi är glada att vi fortfarande håller på, det får man tacka hälsan för, säger Janne Bumba.