– Det kan vara något hänförande, ge en känsla av fascination. Vara vackert och Österåkersspecifikt, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) när hon beskriver vad som skulle kunna vara ett av ”Österåkers sju underverk”.

Idén att utse underverken presenterades av kommunen i januari och redan nu finns flera förslag:

– Jag har hört massor som folk har talat om för mig. Någon sa ”Brännbacken, för det är den bästa platsen i kommunen”. Och det är ju kul att den fungerar så bra.

Åkers å grävdes ut för hand på 1800-talet och blev då Åkers kanal. Ett av Österåkers underverk?

Åkers å grävdes ut för hand på 1800-talet och blev då Åkers kanal. Ett av Österåkers underverk?

Stefan Källstigen

– Sen har jag även hört slussen – och kanalen som naturområde, Och Tunaborgen, Kulla kyrka, Vira bruk och Östra Lagnö. Någon har sagt Multiarenan. Det är många saker som nämnts.

Förslag på nytt

Idén är hennes egen berättar hon. Tanken är att lyfta fram några områden eller byggnadsverk i kommunen som är värda en omväg. Bra både för Österåkersbornas självbild, kommunens varumärke och för turistnäringen.

– Det var faktiskt flera år sedan jag först pratade med hembygdsföreningen om det här och de blev eld och lågor. Sen minns jag inte när jag tog tillbaka det till kommunen, men tjänstemännen blev inte lika mycket eld lågor, så då blev det inget då, berättar hon.

KSO Michaela Fletcher (M) när bygget av multihallen startade 2020. Är hallen ett av kommunens sju underverk? 

KSO Michaela Fletcher (M) när bygget av multihallen startade 2020. Är hallen ett av kommunens sju underverk? 

Stefan Källstigen

Men nu ska det blir av.

Kommunen har bildat en arbetsgrupp och tanken är att alla som vill under våren ska kunna komma med förslag. Förebilden är antikens klassiska sju underverk och andra listor över sevärda platser och byggnader.

– Egentligen ska de vara ”man-made” (gjorda av människor, reds anm) om man ser till antikens sju underverk, men vi kommer nog även att titta på naturvärden, säger Michaela Fletcher.

En fråga som inte är riktigt bestämd än är om Österåkers underverk ska utses "för all evighet" eller om de ska bytas ut i framtiden. Det blir sannolikt en fråga för den nybildade arbetsgruppen som även ska fundera över hur man ska gå till väga när de sju underverken ska utses.

Har du någon personlig favorit?

– Jag har så många, men jag ska nog inte ha någon personlig favorit. Då kanske det blir jäv.

Är inget självskrivet?

– Nej, låt det var öppet och i bred samverkan och i dialog. Då kanske det kommer något jag inte tänkt på.

Tanken är att ett urval av förslagen ska göras någon gång efter sommaren och att de sju underverken sedan ska presenteras runt årskiftet 2023/2024, gärna i närvaro av ”en landshövding eller ett kronprinsesspar” hoppas Michaela Fletcher.

Den som vill föreslå en plats, byggnad eller något annat som tänkbart underverk kan maila eller posta förslaget redan nu. Ett tips är att märka förslaget med ”Österåkers sju underverk”.

Cheopspyramiden i Giza, Egypten, är det enda av antikens ursprungliga underverk som finns kvar.

Cheopspyramiden i Giza, Egypten, är det enda av antikens ursprungliga underverk som finns kvar.

Mostphotos