Återseende. Fredrik Boltes är glad över att ha fått tillbaka statyn. Foto: Axel Boberg

”Jag vet inte vad vi ska göra av Helldén”

Efter lite bök har Svt lyckats lösa ut Helldénstatyn ur stadens lager. Men nu vet de inte riktigt vad de ska göra av den. "Vi tar gärna emot tips", säger Fredrik Boltes, producent på Svenska nyheter.

  • Publicerad 09:38, 7 dec 2021

I början av november dök en staty föreställande Daniel Helldén (MP) upp på Skeppsbron. Senare visade det sig att Svt:s satirprogram Svenska nyheter låg bakom.

Men då statyn inte hade tillstånd att stå på platsen körde staden ut den till ett lager. För att få tillbaka den skulle Svt betala kostnaden för bortforslingen, men enligt Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, slapp de undan notan den här gången.

Kan det skapa ett prejudikat? Tänk om det nu börjar dyka upp statyer överallt?

– Det händer extremt sällan att saker ställs ut på det här sättet. Om det mot förmodan blir vanligt förekommande får vi hitta en rutin för det, det fungerar så klart inte att vi ska bjuda på frakten. Men som det ser ut nu är risken liten.

Svenska nyheter bakom statyn av Helldén

Efter tv-dissen: Daniel Helldén känner sig hedrad

Osäker framtid

Enligt Svenska nyheters producent Fredrik Boltes var målet i första hand att få tillbaka statyn. Vad det nu ska bli av den är det många som undrar, säger han.

– Svt har ett rekvisitalager som är som ett litet museum, det finns en risk att den hamnar där. Eller så hittar vi en plats.

Har läsare tips på vad man kan göra av statyn tar han gärna emot dem, låter han hälsa.

Helldénstatyn togs ner – upphovsmannen gav sig till känna

Fredrik Boltes är glad över att ha fått tillbaka statyn. Foto: Axel Boberg