Snart öppnar en ny järnhandel i Enköping. Brukbar, som verksamheten kommer att heta, kommer att sälja allt från skruv och spik till elverktyg, pryttlar och mojänger. En helt vanlig järnhandel? Nja, den här skiljer sig från mängden.

Brukbar är Sveriges första cirkulära järnhandel. I alla fall enligt upphovsmakarna själva.

– Det här är en kategori som jag helt saknat i second hand-butikerna, säger Ralf Timmerman som är en av sex delägare.

– Vi vill bidra till den cirkulära ekonomin. Själva idén är viktigare än vinsten för oss. Vi kommer också att lämna en del av vår vinst till Naturskyddsföreningen, tillägger delägaren Helena Hällbom Andersson.

Men helt oviktig är inte vinsten.

– Många second hand-butiker drivs idag av frivillighetsorganisationer. Ingen som jag känner till häromkring är ett riktigt vinstdrivande företag. Ett mål på sikt är att kunna visa att det faktiskt finns en ekonomi i det här, säger Ralf och tillägger:

– Om man kan visa att det faktiskt går att tjäna sitt levebröd i liten skala på det här så tror jag fler kan haka på och också inom andra områden. Jag hoppas att vi kan bli en förebild.

Butiken som ligger på Kvartsgatan i Stenvreten i Enköping öppnar den 16 oktober. Produkterna, som består av allt från begagnade slipmaskiner till nya fasadlampor, är antingen skänkta till företaget eller inköpta av företaget. Längre fram finns det också planer på att företaget ska kunna agera mellanhand mellan säljare och köpare genom kommissionsförsäljning.