FÖRSKOLA/ÄLDREBOENDE. Den framtida byggnaden kommer att ligga längs Blå Gatan. Foto: Visionsbild: Hemsö/ÅWL Arkitekter

Ja till förskola och vårdboende

KF har gett klartecken till ett vårdboende och ny förskola i centrala Upplands Väsby. 80 platser för barnen och 80 för de äldre.  – Räcker inte på långa vägar, säger Mathias Bohman (S).

  • Publicerad 15:32, 29 mar 2021

Oppositionsråd. Mathias Bohman (S). Foto: Rosie Alm

Bygget av 152 nya förskoleplatser kommande år imponerar inte.

KSO. Oskar Weinmar (M). Foto: Rosie Alm

Kommunfullmäktige har nu sagt ja till byggande av vårdboende och förskola – i samma hus.

Byggnaden är planerad till Blå Gatan, söder om Vittraskolan i området Fyrklövern.

80 platser för de äldre och 80 för barnen i bottenplanet. Bygger gör Hemsö och båda verksamheterna ska drivas i privat regi och beräknas vara i drift 2023.

Känna sig trygga

– Alla familjer som överväger att flytta till Väsby ska känna sig trygga med att de får plats på en förskola de har önskat, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M), i en kommentar.

– Vi har en god framförhållning för att kunna möta den befolkningsökning som vi ser i våra prognoser. Byggandet av ytterligare en förskola i Fyrklövern är ett resultat av detta.

Enligt pressmeddelandet planerar kommunen långsiktigt för behovet av förskoleplatser fram till år 2030. I östra Väsby finns för närvarande ett överskott, medan centrala och västra Väsby har ett litet underskott.

”Lägga på ett kol”

När den nya förskolan är på plats 2023 väntas alla områden ha tillräckligt många platser.

Oppositionsråd Mathias Bohman (S) är inte lika övertygad om att den planerade förskolan räcker.

– Det är bra att förskolan byggs, men det räcker inte på långa vägar. Moderaterna måste lägga på ett kol för att möta det behov som uppstår när 1 600 lägenheter byggs i Fyrklövern, säger han.

– Bygget av 152 nya förskoleplatser kommande år imponerar inte när Visselpipan på Smedsgärdet med sina 120 platser stängs redan till sommaren, säger han.

Flera turer

Vägen till bygget av en förskola i centrala Väsby har inte varit spikrak.

2017 tecknade kommunen och ett avtal som gav det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem option att förvärva mark i Fyrklövern för bostäder och förskola i bottenvåningen.

Projektet gick under namnet Näckrosen.

Men sedan tog det tillfälligt stopp. Kontoret för samhällsbyggnad och Väsbyhem insåg att tomten var för liten, och Väsbyhem lämnade tillbaka optionsavtalet.

I stället erbjöd miljö- och planutskottet 2019 Hemsö fastigheter att teckna ett optionsavtal.

– Under förra mandatperioden jobbade S, V, MP och VB för en kommunal förskola i området. Väsbyhem fick uppdraget att bygga en sådan. Efter valet rev M, VB, KD, L och C upp det beslutet, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).