”Fimpa här” har något klottrat på en cementcylinder intill en dumpningsplats med höstlöv.

En elev parkerar en elsparkcykel och går in i Nacka gymnasium. VÄRM-DÖ-LED-EN. Motorvägens bröl pressar sig mellan varenda stavelse du tänker.

– Ishallar kommer att bli en bullervall, säger kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L).

Minskad utbyggnad

Här vill nämligen Alliansen bygga två nya ishallar. Det avslöjade Gunilla Grudevall-Steen på måndagens budgetfullmäktige. Tidigare har platsen varit tänkt för en utbyggnad av skolan. Men efter nya avvägningar vill Alliansen inte bygga ut skolan i den omfattningen.

– Det är redan i dag en av Sveriges största gymnasieskolor och behöver inte vara fullt så stor som tidigare planerat. Vi tror också att det behövs friskolor. Dessutom kan man nyttja höjden i stället för att göra så stort avtryck på marken, säger Gunilla Grudevall-Steen.

I våras meddelade Alliansen att de båda ishallarna inte längre fick plats på Nacka IP när Järlahöjden ska förvandlas till Nackas nya stadskärna med bostäder, arbetsplatser, skolor, stadspark, idrottshallar och fotbollsplaner nära både den nya tunnelbanan och bussarna.

Kritik från idrottsklubbar

Beskedet om att ishallarna skulle tvingas flytta från Järlahöjden kritiserades av såväl oppositionspolitiker som idrottsföreningarna.

I augusti skrotade Alliansen planerna på att bygga de två nya hallarna vid Ektorpsvägen där kommunen redan har gett tennishall, padelhall och naturreservat klartecken.

– Hallarna på Ektorpsvägen hade blivit 150–200 miljoner kronor dyrare på grund av de svåra markförhållandena. Då lägger vi hellre de pengarna på andra idrottsanläggningar, säger kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L).

I september presenterades fyra nya tänkbara platser för kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott: Skurubrons västra fäste, den tidigare återvinningscentralen i Skuru, TDU-tomten i Duvnäs utskog och Myrsjö sportcentrum. Samtidigt fick kommunens tjänstemän i uppdrag att leta efter fler möjliga lösningar.

”Sätter ner foten”

Den 23 november ska tjänstemännen på fastighetsförvaltningen och exploateringsenheten presentera för kommunstyrelsen vilka alternativ som finns och vilket de förordar.

Men redan nu har alltså Alliansen hittat sin favorit.

– Nu sätter vi ner foten. Jag hoppas verkligen att det blir toppen för hockeyn, konståkningen och alla andra, säger Gunilla Grudevall-Steen.

Ishallarna beräknas kosta mellan 100 och 120 miljoner kronor styck. Förhoppningen är att de ska stå klara kring 2025–2026.

– Vi räknar med att byggplanerna överklagas och att det tar fyra, fem år innan ishallarna är klara, säger Gunilla Grudevall-Steen.

Hon medger att närheten till Birka, villaområdet med anor från 1880-talet, kan vara känslig.

– Möjligen kräver gestaltningen något annat än klassiska plåtlådor.