Ingen plogning. Skridskor redo att åka vid Näsaängsbadet i Täby. Men än är inga isar plogade av kommunen. Foto: Stefan Källstigen

Isen för tunn – farligt att ploga Rönningesjön

Isarna runt om i Täby håller inte för att plogas av kommunen än. Detta beror på så kallad stöpis. "Maskinerna kan köra fast"

  • Publicerad 11:49, 18 feb 2021

Flera har redan varit ute och testat isarna runt om i Täby. Planen var att Rönningesjön skulle plogas i helgen, men det blev för farligt.

Trots de senaste veckornas kyla avvaktar kommunen med att ploga isarna i Täby.

– Säkerheten går främst. Det är fler sjöar runt om i länet som man inte har kunnat ploga som vanligt, säger Stefan Berg som är pressansvarig på Täby kommun.

Det beror helt enkelt på att man inte vågar åka ut med en fyrhjuling på isen då isförhållandena inte är tillräckligt bra. Detta beror på att det har snöat och under den isolerande snön finns så kallad stöpis som inte är tillräckligt hållbar.

– Först är det is som fryst och sen är det stöpis, på den ligger snön och därför har inte stöpisen fryst till. Det sörjigt och maskinerna kan köra fast och så vet man inte hur tjock isen är på alla ställen, säger han.

Var försiktig om du ska ge dig ut

Ger man sig ut på isen så ska man göra det med försiktighet. Ha alltid med dig rätt utrustning så som isdubbar, ryggsäck som flythjälp, mobiltelefon i vattentätt fodral och räddningslina. Man ska gärna åka tillsammans med någon.

Innan du ger dig ut på isen ska du också kolla så att den är minst tio centimeter tjock. Isen ska vara genomskinlig och hård. Om isen är mörk så kan den vara farlig att åka på.

– Man ska vara erfaren om man ska ge sig ut på sjöarna, det är bättre att åka till andra plogade banor i närliggande kommuner just nu. Men när och om vädret ändras så kommer vi ploga, säger Stefan Berg.

Just nu är det väldigt många Täbybor som ringer till kommunen för att få reda på när isarna kommer att plogas. Vill man hålla koll kan man besöka kommunens hemsida.