För drygt två veckor sedan dök Irina Jonsson från Märsta upp i underhållningsprogrammet Talang på TV4. Med hjälp av sand målade hon en hyllningsberättelse till sin mamma som gått bort. Någon som fick både publiken och juryn att fälla tårar, jubla och applådera.

– Jag var väldigt nervös på scen och efter mitt framträdande stod jag bara och skadade i hela kroppen, säger hon.

Samtliga fyra jurymedlemmar gav sitt "Ja" och nu väntar hon på besked om hon tar sig vidare till semifinal eller inte. Men oavsett hur det går är Irina Jonsson väldigt nöjd med sin insats och hennes uppträdande kommer vara ett minne för livet berättar hon.

– Jag går runt och tänker på det hela tiden.

I flera månader har hon fått hålla både sitt deltagande och hur det gick hemligt. När programmet visades den 21 januari tittade hon tillsammans med familjen.

– Det var väldigt speciellt att se min dotter se mig på TV, säger hon.

Konstintresserad hela livet

För drygt sex år sedan började Irina skapa konst med sand. Men hennes intresse för konst och att måla har funnits hela livet. Förutom sand målar hon även på vatten.

Med både vanlig och färgad sand kombinerat med musik och berättarröster skapar hon olika berättelser.

– Det är en ny och spännande konstteknik som inte är så vanlig i Sverige.

Flera timmar varje dag

I lokalen i Valsta spenderar Irina Jonsson många timmar med att måla. Där håller hon även kurser för både vuxna och barn.

– Det tar tid att skapa med sand och processen från idé till färdig föreställning är lång. Hela berättelsen måste utgå från den första bilden man skapar, säger hon.

– Barnen som går på kurserna hittar ett lugn när de får måla och skapa med hjälp av sina händer.

Sandanimationer är inte så vanligt i Sverige och det är något Irina vill ändra på.

– I Ukraina är det ganska etablerat redan och jag hoppas kunna bidra till att fler intresserar sig för den här typen av konst i Sverige, säger Irina Jonsson.