Frysmatsdiet. Irene Boking har inte kunnat använda köket på månader. Foto: Pekka Pääkkö

Irene bodde med vattenskada i ett halvår

I somras bröt hyresvärden upp golvet och väggen i Irene Bokings kök för att få stopp på en vattenläcka. Väntan på att få bostaden återställd har varit lång. "Det är ingen som bryr sig. Jag blir så ledsen," säger Irene.

  • Publicerad 16:09, 18 feb 2022

Masonitplattor täcker golvet i köket när Mitt i är på besök. Bakom den uppbrutna väggen sticker rör fram. Kylskåpet står på sniskan ute på golvet. Orsaken är en vattenläcka.

– Vattnet kom upp ur golvet. I fyra dagar rann det innan någon kom för att titta på det. Jag var tvungen att ha stövlar, säger Irene Boking, 88.

Det var i juni. Själva läckan stoppades, men rummet var i slutet av januari fortfarande inte återställt. Det har inte varit möjligt att laga mat eller äta i köket. I stället har det blivit frysmat i hallen.

– Först hoppades jag att det skulle vara klart före midsommar. Sedan före jul. Det har luktat illa också.

Pågått länge. I juli uppstod vattenläckan, det har tagit långt tid att återställa Irenes kök. Foto: Pekka Pääkkö

Middag i hallen. Irene har ätit mat vid hallbordet. Foto: Pekka Pääkkö

Inga besked

Fastigheten på Hornsgatan ombildades i början av 2000-talet och Irene Boking hyr sin lägenhet av den bostadsrättsförening som bildades.

Sedan sommaren har hon försökt få besked om när hennes kök ska vara återställt.

– Det är ingen som bryr sig. Jag blir så ledsen.

Mitt i var hos Irene i mitten av januari. När vi några veckor senare får tag i BRF:ens ordförande Björn Tjäder meddelar han att arbetet med att återställa köket nu startat, och att Irene ska kompenseras. Att det har dröjt beror på fastighetsförvaltaren, menar han.

– Ärendet har inte hanterats på det sätt vi hade hoppats. Vi har jagat förvaltaren och nu ser vi en ljusning. Det hela är väldigt olyckligt.

Läckor ska prioriteras

Fastigheten förvaltas av Bredablickgruppen. Deras regionalchef för teknisk förvaltning, Joe Martarian, menar att det inte hör till ovanligheterna att det kan ta ett halvår att åtgärda en omfattande skada.

– Det beror på hur blött det är och hur lätt det är att få tillträde till berörda lägenheter. I samband med att man börjar riva kan det även bli så att man hittar något som gör att det drar ut på tiden än mer.

Enligt Joe Martarian rörde första anmälan i det här ärendet att vatten läckt från en frys.

– På plats dagen efter konstateras en större skada och läcksökning gjordes i fastigheten då flera lägenheter var berörda. Fuktutredning beställdes omgående. Arbeten pågick alltså i fastigheten även om det dröjde innan vi eller fuktutredare fick tillträde till samtliga berörda lägenheter.

Så om man får en vattenskada kan man få vara beredd på att det kan dröja ett halvår innan allt är klart och återställt?

– Allt handlar om vilket material det är och hur mycket vatten som hunnit absorberas. Om det är en orsak till skadan, eller flera. I den bästa av världar kan uttorkning ta tre veckor, i värsta fall sex månader eller längre.