Angered

Hon har skrivit poesi till Beyoncé, belönats med flera priser och översatts till en rad olika språk. Lördag 6 maj kommer brittisk-somaliska poeten Warsan Shire till Angereds bokmässa.

– För första gången kommer vi att ha en internationell stjärna på plats och det ser vi verkligen fram emot. Det är extra roligt att hon är poet, då poesi är en så stor del av människors liv och kultur i Angered, säger Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa. 

Invandring och flykt

Warsan Shire föddes i Kenya av somaliska föräldrar, växte upp i London och bor numera i Los Angeles. 2011 gav hon ut sin första poesisamling Lära min mor att föda. 2016 nådde Shire en ännu större publik när hon medverkade på Beyoncés visuella konceptalbum Lemonade och 2022 kom boken Välsigna dottern med samlade dikter från de senaste tio åren. 

Shires poesi berör ofta invandring och flykt, men även teman som moderskap, skönhet, abort, sex och otrohet. 

– Det känns både viktigt och roligt att få stötta Angereds Bokmässa som arbetar med att bredda den litterära scenen i Göteborg. Med en stjärnpoet som Warsan Shire på plats hoppas vi att bokmässan kan locka besökare från hela Göteborg, säger Anna Trapp Axvi, evenemangsutvecklare på Göteborg & Co.  

Ardalan Shekarabi. På plats på Angereds bokmässa.

Ardalan Shekarabi. På plats på Angereds bokmässa.

Johanna Hanno

Firar femårsjubileum

Angereds bokmässa hade premiär 2018 och har sedan dess arbetat för att lyfta litteratur från förorten och skapa plats för fler i Litteratursverige. 

Årets upplaga innebär firar femårsjubileum och går av stapeln helgen 6–7 maj på Blå Stället och bjuder på ett varierat program med författarsamtal, läsningar, sagostunder och workshops. På plats finns bland annat svenska författare som Athena Farrokhzad, Nora Khalil, Nicolas Lunabba och Ardalan Shekarabi.

Nytt för i år är även en seminariescen och ett kvällsprogram helt tillägnat spokenword.

Mässan är gratis, både att medverka och att besöka.

Bokmässa. Lördag till söndag 6–7 maj firar Angereds bokmässa femårsjubileum.

Bokmässa. Lördag till söndag 6–7 maj firar Angereds bokmässa femårsjubileum.

Renée Timlin