Glasblåskonstnären Jo Andersson och ljuskärlet som formar ett änglalikt ljussken. Foto: Pekka Pääkkö

Interagera med meditativ glaskonst

Ljuskärl, interaktion och skuggspel. Utställningen "BEING" låter betraktarna stanna upp och bli mer närvarande i nuet när de blir en del av konstverken och omsluts av dess ljus och skuggor.

  • Publicerad 16:17, 26 mar 2021

Invigningen av "BEING" ägde rum den 18 mars på Galleriet Duerr på Linnégatan, vid Garnisonen. Utställningen är en ljus-och ljudkonstellation tänkt att få personer att stanna upp och blir mer närvarande i nuet.

– Ljuskärlen är fyllda av vatten och är en metafor för oss människor. Vi består av vatten och är den del som ger liv till konstverken. Utställningen handlar därför om oss människor och det band vi har till oss själva och varandra, därav expositionens namn som syftar på "human beings", säger Jo Andersson.

Här är Östermalms hemliga konstgalleri

Konstnären Jo Andersson, glasblåsare från USA, började blåsa glas när hon var 19 år på The Ohio State University i Columbus, Ohio i USA. I fjol tog hon sin examen med inriktningen mot glas-och keramik, på Konstfack i Sverige.

– Jag är intresserad av hur materialen interagerar med ljus och skapar olika miljöer. Detta är tänkt att inspirera människor till att stanna upp i en trygg miljö samtidigt som ljuskärlen samspelar med ens egen energi, säger Jo Andersson.

Skugg-och ljusspel bildas av ljuset från betraktarens mobiltelefon. Foto: Pekka Pääkkö

Utställningen har nio olika glasverk som står på podier. Foto: Pekka Pääkkö

I galleriets nedsläckta och fönsterlösa lokal tar ljusen från glaskonsten över. Ljuset som bildas från betraktarnas egna mobiltelefoner fungerar enligt Jo som ljuskällor likt en spegel. Tanken är att personer ska försvinna in i sig själva precis som det går till vid meditation. Detta till ljudet av brus och ett soundtrack skapat av Jesper Målsten.

– Varje konstverk förblir unikt för varje betraktare som lyser-och speglar sig i glaskärlen som bildar flera olika skugg-och ljusspel. Jag vill med min konst förmedla att allt omkring en själv är en spegelbild av sitt inre, säger Jo Andersson.

Galleri Duerr

Utställningen "BEING" pågår till den 10 april.

Galleri Duerr ligger på Linnégatan 89B, i Garnisonens komplex.

Galleriet har i samarbete med SEART anordnat ett pop-up för framväxande konst kallat "TAKEAWAY".

Visa merVisa mindre