Plockat och klart. Isak Isaksson med en bukett bestående av brännässla, cikoria, maskros och röllika. På väggen klättrar en humleranka (krydda i hemgjort öl). Foto: Björn-Axel Beijer

Inte bara svamp – här är mer käk att plocka i naturen

Svamp och bär är populärast – men för de som vill njuta ännu mer av skogens skafferi bad vi om råd från Isak Isaksson, expert på biologisk mångfald hos Naturskyddsföreningen.

  • Publicerad 08:15, 26 sep 2021

"Man kan gott samla på sig så att man har de här läckerheterna i frysen eller i torkad form"

– Varför inte testa brännässla, kirskål eller maskros, säger han.

Vi tar dem i ordning. Brännässlans unga skott fungerar faktiskt bra att göra soppa på även nu och inte bara på våren som många kanske tror.

– Det är i princip en året runt-grönsak. Det kommer hela tiden nya blad och kommer inga så går den att klippa ner så det blir nya skott, säger Isak Isaksson.

Infördes av munkar

Kirskål då? Jo, varför inte. Trädgårdsväxten infördes som en grönsak av munkar en gång i tiden och är ett bra substitut till bladspenat.

– Nu bildar den mattor och folk tycker den är hopplös, men man kan faktiskt äta den och de späda bladen smakar gott i en stuvning, säger Isak Isaksson.

Maskrosen vill Isak lyfta också – bladen som fortfarande sitter kvar på växten är en fin sallad.

– Maskrosen hade man faktiskt i odling förr i tiden. Man använde i princip hela örten, blad blomma, knopp och rot till bland annat vin men även som sallad. Den är undervärderad i dag, säger Isak.

Ljung blir kvälls-te

En annan växt som blommar just nu är ljungen som är fin att göra örtte på utav bladen och blommorna.

– Det kan man ta som kvällste. Det har en lugnande effekt, säger Isak Isaksson.

Isak tycker att en extra bonus när man ger sig ut i naturen för att samla ätliga växter är att det både sänker stressnivåerna och ger bra motion.

– Och man kan gott samla på sig så att man har de här läckerheterna i frysen eller i torkad form hela vintern så blir det också  en minnesbild från sommaren och en längtan till nästa säsong, säger Isak

Men han poängterar att man ska ta med måtta inte renraka.

– Det är många fåglar, djur och insekter som vi ska dela naturens skafferi med, så ta bara av räntan inte av kapitalet.

Grejer att tänka på

Många träd har också ätliga blad, frukter eller nötter. Just nu är hasselnötterna på väg att bli mogna. De kan skördas gröna och torkas men ingår inte i allemansrätten, berättar Isak Isaksson.

Man får inte heller bryta kvistar eller ta skott från träd, utan att  fråga markägaren först. Örter, så länge de inte är fridlysta, får man däremot plocka på sig av.

När man plockar i tätortsmiljö ska man dock tänka på att inte ta växter för nära vägarna. Man brukar tala om ett avstånd av 25 meter då har exponeringen av partiklar från vägarna  minskat.

Sedan finns det inga genvägar för att veta vad man plocka och vad ska akta sig för – allt handlar om kunskap.

Isak tipsar också om sajten https://www.skogsskafferiet.se/ där beskrivs vilka växter och svampar som är ätliga och under vilken  säsong de går att plocka.

Visa merVisa mindre