I mars i fjol fastnade en man i tullen när han kom med färja från Polen till Nynäshamn. Med sig hade han två golden retriever-valpar som var i så dåligt skick att de efter beslut av Jordbruksverket fick avlivas i hamnen av inkallat distriktsveterinär.

– Det är mycket tragedi i den här verksamheten. Hundarna är generellt i dåligt skick när vi träffar på dem vid gränsen – undernärda, slitna och ofta förvarade i en kartong med sin egen avföring, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Husrannsakan i Sollentuna

Mannen anhölls och Tullkriminalen gjorde husrannsakan i hans bostad i Sollentuna där man beslagtog två hundpass.

I lägenheten fanns inga hundar, men Tullkriminalen hittade anteckningar, bland annat en kostnadsberäkning av inköp och införsel av valpar. Ord som ”pass”, ”valpar”, ”vaccin”, ”färja” fanns nedskrivna på lappar ihop med siffermarkeringar som tolkas som summor.

Tullen började snabbt misstänka att mannen regelbundet har smugglat in hundvalpar till Sverige i vart fall sedan sommaren 2021. Mest handlar det om raserna Malteser och Golden retriever från Serbien.

Flashade kontanter

Mannens mobiltelefon har analyserats och där fanns flertalet chattar mellan honom och olika hundköpare. Det förekom även flera chattar mellan mannen och personer i Serbien som han tros ha samarbetat med kring hundsmuggling. I telefonen fanns dessutom en stor mängd bilder och videofilmer med hundar och även flera bilder där stora summor kontanter visas upp.

Det framkom även i utredningen att en annan man, även han bosatt i norra Stockholm, ska ha hjälpt till i minst ett fall av grov olovlig befattning med smuggelgods. Även han är nu åtalad i samma mål.

Sålde via Blocket

De två åtalade männen ska ha annonserat om hundförsäljning via Blocket där de kommit i kontakt med en mängd köpare. Flera hundköpare är nu vittnen i målet.

– Det här ärendet sticker ut för att det är i Stockholmsområdet, smuggling av hundar är vanligast i södra Sverige, men annars är det tyvärr ett standardärende när det gäller hundsmuggling. Det är så här det går till, att de säljer via Blocket eller via sociala medier, säger Martin Petersson.

Många falska uppgifter

Tullen har även pratat med veterinärer som har undersökt hundar som den huvudmisstänkte ska ha sålt eller försökt att sälja.

Vittnena menar att den åtalade mannen har uppgett att hundarna var vaccinerade mot rabies, var renrasiga och uppfödda i Bulgarien – uppgifter som utredningen påvisat vara falska.

Även hundpassen visade sig vara falska. Hundarna saknade dessutom vaccinationer, var yngre än angiven ålder i passet, och hade förstorade bukar till följd av parasiter.

Ökning under corona

Nu har alltså mannen från Sollentuna åtalats för grov smuggling och grov olovlig befattning med smuggelgods. Han, och den andra åtalade mannen, förnekar brott.

Tullverket såg en klar ökning av smugglingen av hundar under corona, och den har inte avtagit efter det, berättar Martin Petersson.

– Hundarna säljs här för kanske 25 000 kronor, ibland mer, och de kostar en spottstyver för smugglarna. Så det finns mycket pengar att tjäna, tyvärr.

Mitt i har sökt de misstänktas advokater.