På långfredagen den 15 april genomförde högerextreme Rasmus Paludan en koranbränning i Rinkeby, vilket han fått tillstånd för och därför också fick skydd av polisen.

Mitt i har tidigare rapporterat om hur situationen till en början var förhållandevis lugn och att många goda krafter från området hjälpte till att kyla ner det hela, vilket i efterhand har berömts av polisen. Trots det eskalerade det mot slutet, med våld och stenkastning mot polisen.

Polisinsatschef den dagen var Patrik Nuss. Även han berömmer lokalsamhällets och sina kollegors insatser, men är besviken över hur det slutade.

– Jag förstår att folk blir upprörda och känner sig ledsna av Paludans närvaro och förehavanden, men jag är överraskad över att man använde så mycket våld. Det var den mest massiva stenkastning jag har upplevt under mina 18 år som polis, säger han.

Initialt riktades frustrationen mest mot Paludan, berättar Patrik Nuss. Efter ett tag lämnade många Rinkebyplan, där det hela pågick, då det var dags för fredagsbön i Ungdomens hus.

Även Paludan försvann ett tag, för att återuppta sammankomsten ungefär samtidigt som de 300-400 personerna som varit i Ungdomens hus kom ut igen.

– Det var i samband med det som det briserade. De som var drivande lyckades få med sig ett gäng, det började kastas sten. När polisen försökte avstyra stenkastningen riktades våldet mot oss, säger Patrik Nuss.

"Kvinnor och äldre karlar"

När Mitt i pratade med Rinkebyprofilen Hagi Farah efter händelserna beskrev han hur de som deltagit i bönen lugnt tog sig mot Rinkeby torg, precis invid Rinkebyplan, för att ta sig hem.

Enligt Hagi Farah ska polisen sedan oprovocerat ha kört in med bilar i folkmassan på torget, vilket enligt honom ska ha varit en av de utlösande faktorerna bakom våldet.

Patrik Nuss har en helt annan bild av det inträffade.

– Vi har tydliga övervakningsbilder från kamerorna där man ser att många går med tydliga, arga steg, direkt mot Rinkebyplan. Där var det sedan en massvis stenkastning mot polis. Det var mest unga arga män som kastade, men även kvinnor och äldre karlar. Det var chockerande att se.

– Jag förstår dock att vissa som var på torget inte till fullo förstod vad som hände på andra sidan byggnaden, men att polisen "oprovocerat" kör in där är fel.

Patrik Nuss beskriver hur polisen till slut, tillsammans med alla de som samlats för att kämpa mot våldet, lyckades stanna situationen där.

– Vi klarade oss förhållandevis väldigt bra.

Vad tror du att det beror på?

– Om det här hade varit för tio år sedan hade det nog inte varit lika lugnt. Vi har kommit väldigt långt i vårt samarbete med lokalsamhället här, med en ökad samverkan olika instanser emellan, och med lokalbefolkningen. Vi har jobbat otroligt hårt, hela lokalsamhället inkluderas alltmer. Man känner oss och varandra. Det ger resultat.