Den 31 augusti väcks Metin Akan av förödande nyheter. Grillkiosken han har drivit tillsammans med sin bror Adil Akan i 22 år har brunnit.

– Vi vart så chockade när vi fick höra vad som hade hänt. Det känns otroligt sorgligt att vara här och det gör ont i mig att kiosken inte finns kvar längre, säger Metin Akan.

Mästargrillen var den självklara destinationen i Tyresö centrum för att äta en korv eller en burgare. Hit kom många personer i medelåldern för att samtala med varandra och personalen. Stället var även populärt bland barnfamiljer som behövde en paus från handlingen i centrumet intill.

För Metin Akan har kiosken blivit som ett andra hem.

– Vi har fixat till här så det har blivit mysigt och personligt. De flesta av våra kunder har varit stammisar i flera år, jag visste alltid vad de ville ha.

– Ibland stöter jag på dem på torget och de undrar alltid vad som hänt med kiosken, bara förra veckan var det tio stycken. Alla säger att de saknar grillen.

Misstänkta mordbränder

Enligt polisen var branden anlagd och ärendet rubriceras som mordbrand. Någon dag innan branden blev också två rutor krossade av okänd gärningsperson.

Men utredningen verkar stå helt still.

– Förutom att branden var anlagd har jag inte hört något alls från polisen. Vi har våra misstankar om vilka de skulle kunna vara. Vi har haft en konflikt med ett antal unga kunder som precis innan branden hotat oss att något kommer hända. Men det är inga uppgifter som polisen har brytt sig om att kolla upp.

Det har brunnit på flera håll i området på senaste tiden. Sedan juni har polisen startat sju utredningar om mordbrand. Det kan jämföras med tre fall av mordbrand hela 2021.

Bland annat brann ett 20-tal bilar i ett garage i Bollmora den 4 september och tre bilar vid Fårdala skola den 20 oktober.

Natten till valdagen 11 september bröt det ut en brand i ett klassrum i Bergfotens skola i Bollmora. I våras skadades samma skola i en brand så pass att 300 elever behövde evakueras.

Enligt lagen är mordbrand en anlagd brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa, eller fara för omfattande förstörelse av egendom.

Inga vittnen

Polisen har svårt att kartlägga bränderna då det ännu inte finns några misstänkta och heller inga direkta vittnen.

– Det är ofta ett problem att genomföra tekniska undersökningar vid just bränder då mycket av bevisen brinner upp och försvinner, säger kommunpolis Magnus Mohlin.

– Bränderna har varit vårt främsta fokus de senaste månaderna. Det här är inget arbete som polisen klarar av själva utan hela civilsamhället hjälps åt. Det känns verkligen jättebra.

Han vill inte spekulera i om de anlagda bränderna går att koppla till varandra.

– Brotten har varit många men också utspridda över en lång tid, från i början av sommaren till slutet av oktober.

Vill ha ersättning

Metin Akan vill kunna fortsätta driva Mästargrillen.

– Vi förväntade oss såklart att vi skulle få en ny lokal. Men hyresvärden vill inte återställa lokalen och inte heller erbjuda oss ett ny lokal i centrum. Vi hade flera medarbetare som nu är arbetslösa, men de har inte brytt sig ett dugg, säger han.

För Tyresö centrum är branden i nuläget ett försäkringsärende.

– Det är inte utrett och klart än, så frågor om framtiden kan vi inte besvara i nuläget, säger Helén Eijdercrona, centrumchef.

Efter branden sa hyresvärden Skandia Fastigheter upp brödernas kontrakt.

– Får vi ingen ny lokal ska vi i alla fall ha ersättning för grillens värde. Nu har vi anlitat en advokat som ska sköta ärendet åt oss, säger Metin Akan.

Han vill helst fortsätta jobba i gatukök och har börjat leta efter en ny lokal utanför centrum.

– Jag har jobbat med det här hela livet, det är min grej. Det blir tufft att skola om sig som 55-åring. Och det känns väldigt sorgligt om det skulle ta slut på det här sättet.