En bred fåra av öppet vatten ligger som ett mörkt band längst med Långtarmen. Gäss väsnas i de vakar som ligger öppna och svarta runt många av bryggorna vid stranden. Att isen, med sitt tunna täcke av snö, ska hålla känns vanskligt att lita på.
– Det ska man inte lita på heller. Ibland kommer det ut folk till mig och frågor hur tjock isen är. Det skulle du ha tagit reda på innan du kom ut hit, säger Eric Gencer.
Han sitter ett par hundra meter ut på isen med en fiskelina nedsjunken i ett borrat hål framför sig.
Försiktig fisk
– Storaborren är försiktig så här års, säger han.
– Man måste vara väldigt still och bara locka med små ryckningar i spöt.
Eric Gencer har fiskat sedan han var i fyraårsåldern. Han gick med i sin första fiskeklubbb när han var 12–13, samma klubb han fortfarande är med i. Numera organiserar han även guidade fisketurer på sin fritid.
Mikael Andersson
Han är fiskeentusiast och låter inte is hålla honom från sporten. Viljan att hitta fisken kan ibland ta honom till lite osäkra isar, menar han.
– Men det är aldrig adrenalinkickar jag är ute efter, utan det är fisket jag vill åt. Helst hade jag suttit och fiskat längst därute nu, säger han och pekar mot det mörka bandet på Munsösidan av sundet.
Det är alltså aborre han fiskar efter, just nu. Om någon månad drar gösfisket igång, och i maj är det dags att försöka fånga laxen i havet på deras väg upp till älvarna. En intensiv period som börjar och slutar tvärt, från maj i Nynäshamn och Stockholm, till juni uppe vid Norrtälje och Grisslehamn.
– Har det varit bra fiske nere i Simrishamn runt mars så vet man att det blir det här uppe också. Då är det värt att ta ledigt från jobbet några veckor, säger han.
Lugnt i år
Jobbet, det är som brandman på Södertörns brandförsvarsförbund, och i det jobbet har han varit med om många räddningsaktioner där folk gått igenom isen. I år har det dock varit lugnt, framförallt för att det inte varit mycket is att gå ner sig i.
”Abborrar är tusenbröder”, säger Eric. Det betyder att abborrarna kommer i stim. För att lyckas med nappet borrar Eric en mängd hål, för att hitta abborren som simmar runt under isen.
Mikael Andersson
Att han är just här, på isen mellan Sånga-Säby på Färingsö och Husby på Munsö, beror helt enkelt på att det är här isen håller. Men även om den håller för honom just här är det ingen garanti för andra att ta sig ut.
– Hur tjock isen är, det är en farlig fråga att svara på, för det skiljer sig mellan olika is. Sju centimeter kärnis som det är just här, det håller för väldigt mycket, men bara en bit bort kan läget vara helt annorlunda, säger han.
Pimpelfisket är vinterns motsvarighet till bryggmete. Men när Eric fiskar tar han det på allvar. På de fyra timmar han är ute en dag som denna kan det bli runt 40 hål som borras upp.
Mikael Andersson
Själv är han klädd för att kunna gå igenom och gör det också, någon gång varje säsong. Överlevnadsdräkten han har på sig ger skydd mot den värsta vätan och kylan i upp till två timmar.
Ett torrt ombyte och isdubbar är annan viktig utrustning. Sällskap är också en säkerhetsfaktor på isen som långfärdsskridskoåkare brukar hålla hårt på.
– Jag har jobbat i räddningstjänsten i åtta år och jag har sällan behövt ta upp en skidskoåkare ur isen. De brukar vara bäst på isvett, säger han.
Men själv är han nästan alltid ensam på isen.
– Jag jobbar så krångliga tider, så när jag är ledig så jobbar de flesta andra. Och så är det skönt att få isen för sig själv en stund, innan det är dags att hämta på förskolan.
Färg och form på dragen spelar roll, menar Eric Gencer: "Det är ingen myt. Fiskarna är nog som vi människor, de äter mycket med ögonen".
Mikael Andersson