I tisdags avslogs två motioneri kultur- och fritidsnämnden om att öppna en Fritidsbank i Täby. Idén med Fritidsbanken, en ideell förening som finns i flera kommuner, är att låna ut sportutrustning som skridskor och skidor gratis. Miljöpartiets Annica Gryhed och Socialdemokraternas Camilla Henricsson Bajas låg bakom varsin motion om samma sak.

– Det är tråkigt att det inte blev av. Det spelar ingen roll hur bra förslag vi har, de blir avslagna. Det finns nog en ovilja att genomföra dem, säger Camilla Henricsson Bajas (S) .

Camilla Henricsson Bajas (S) berättar att en Fritidsbank inte bara är ett bra sätt att tillgängliggöra idrott. Dessutom, säger hon, är det ett bra tillfälle för arbetsträning.

Camilla Henricsson Bajas (S) berättar att en Fritidsbank inte bara är ett bra sätt att tillgängliggöra idrott. Dessutom, säger hon, är det ett bra tillfälle för arbetsträning.

Täby kommun

Men enligt Carl Henrik Svenson (M), som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden har man övervägt beslutet. Trots det har man kommit fram till att en Fritidsbank inte är aktuell i Täby.

– Tillgången till utrustning i Täby är stor. Vi är bland de kommuner som har flest idrottande ungdomar i hela landet, vilket är väldigt bra. Men just därför tror vi inte att en Fritidsbank behövs, säger han.

M: Initiativet finns redan

Tanken bakom motionen var att alla ska ha kunna ha råd att prova olika idrotter, utan att behöva skaff egen utrustning.

– Framförallt handlar idén om folkhälsan, återbruk och att inkludera fler i frilufts- och idrottsliv. Det finns faktiskt människor som inte har råd att köpa helt ny utrustning för att testa en idrott, säger Camilla Henricsson Bajas (S).

– Initiativet är väldigt fint, men vi menar att det redan finns i Täby. Till exempel har vi ju öppen fredag i kommunens regi där ungdomar kan testa idrotter och låna utrustning, säger Carl Henrik Svenson (M).

Enligt Carl Henrik Svenson (M), håller moderaterna med om att Fritidsbanken är ett bra initiativ för att främja idrottande. Men han säger också att behovet inte finns i Täby.

Enligt Carl Henrik Svenson (M), håller moderaterna med om att Fritidsbanken är ett bra initiativ för att främja idrottande. Men han säger också att behovet inte finns i Täby.

Täby Kommun

Han hänvisar till ett argument i tjänsteutlåtandet. Öppen fredag innebär att alla ungdomar mellan tretton och tjugoett år får prova på olika idrotter.

Men Camilla påstår att Öppen fredag inte når ut lika brett som en fritidsbank hade gjort.

– Jag tycker inte det är tillräckligt. Det är en smal och nischad grupp av idrotter som representeras där, även om det är ett bra initiativ. Sen är åldersspannet ett problem. Är man yngre så har man inte möjlighet att prova på. Det är väl när man är yngre som man vill prova på lite olika tills man hittar något man fastnar för, säger Camilla Henricsson Bajas (S).

En fråga om konkurrens

I tjänsteutlåtandet står det också att second hand-butikerna i området redan tillhandahåller billig utrustning. Dessutom, menar Svenson, skulle ett initiativ som Fritidsbanken göra att andra välgörande ändamål hamnar i skymundan.

– Vi tror att Fritidsbanken riskerar konkurrera med andra verksamheter som har välgörande ändamål. Vi har många second hand-affärer i Täby som alla donerar pengar, till exempel Svenska kyrkan men vi har också Sportbytarboden, säger Carl Henrik Svenson (M).

Oppositionen håller inte med. Camilla Henricsson Bajas menar att Fritidsbanken har en helt annan funktion än traditionella second hand-butiker:

– Då måste man ju köpa det, du kan ju inte gå in i en second hand-affär för att låna utrustning och testa en idrott, säger hon.