I våras drog regionen och Stockholms stad tillsammans igång ett provtagningsteam som kom till stadens kommunala gymnasieskolor och gjorde snabbtester för att smittspåra vid covidutbrott.

Men den testningen ute på skolorna fortsätter inte i höst. Enligt Stockholms stad gymnasiedirektör Joachim Håkansson hänvisas eleverna i stället till de vanliga PCR-testerna.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-ska-gymnasielever-gora-antigentest-i-skolan/repudv!2iJglF4zBppo4gRwFM1GQ/

– Nu är det inte längre några långa väntetider för att få ett testsvar och då ska vi inte ta över sjukvårdens arbete, säger han.

S efterlyser skoltestning

Men Socialdemokraterna i stadshuset tycker tvärtom att snabbtester ska göras på plats på alla gymnasieskolor om någon har smittats. Även fackförbundet Lärarnas riksförbund är kritiskt.

– Det är ett problem att det inte finns testning av elever i Stockholm som ligger på skolornas bord. Det är väldigt trygghetsskapande om man befarar smitta och det är verkligen nu det skulle behövas, säger distriktsordförande Ragnar Sjölander.

Socialdemokraterna i regionen har också föreslagit att regionen, likt Västra Götaland, ska dela ut gurgeltestet till alla skolor som de sen kan ge elever som behöver provtas för covid-19. Provtagningen, som bara kräver barnens saliv, kan förenkla testningen och snabba på smittspårningen, anser S.

Undersöker gurgeltest

Regionen arbetar just nu med att se över om gurgelstesterna kan vara ett tillräckligt pålitligt alternativ för att provta barn och unga, men bedömer att det fortfarande återstår många kunskapsmässiga och praktiska frågor att lösa innan det kan bli aktuellt.

Mitt i har sökt ansvariga regionråd och fått en skriftlig kommentar från vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus (KD) som uppger att kommuner och andra skolors huvudmän som vill ha snabbtester i skolmiljöer kan få material och stöd från regionen, men att det sen är huvudmännens ansvar att organisera testningen i den egna verksamheten.