– Det är uruselt. Sollentunas föreningsliv förtjänar bättre, säger Casper Widmark gruppledare för Socialdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden.
Kommunens hallar och planer är i princip fullbokade under de delar av dygnet som fungerar för föreningsidrott. Men några planer på att bygga en ny idrottshall finns alltså inte under de kommande åtta åren.
Casper Widmark menar att behovet är akut – inte bara för traditionell inomhusidrott utan även för anläggningar som ishallar och kulturscener.
– Vi har flera föreningsidrotter som står redo för elitsatsningar, vi har ett gäng populära isidrotter som kämpar med bristen på ishallar, och vi borde ha ambitioner om att fler barn i hela kommunen ska kunna röra på sig och delta i föreningslivet. Men det kräver hallar, säger han.
"Inte helt låsta"
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD) förklarar att kommunen hela tiden behöver se över sitt bestånd av hallar, både stora och små, och se var behoven är störst.
– En ny hall måste också upp i en budgetprocess. Nu ska vi se om vi kan använda de mindre gymnastiksalarna bättre, de fungerar bra framför allt för de yngsta som är i början av sitt idrottande. Vi är inte heller helt låsta vid att det står 2033 i lokalbehovsplanen, jag är inte orolig, säger han.
Ett särskilt sårbart exempel på hallbristen är enligt Casper Widmark den utlovade idrottshallen i Viby.
– Redan 2014 lovade majoriteten att en ny hall skulle byggas där. År efter år har beskedet skjutits upp – nu finns den inte ens med i planerna. Det är oacceptabelt. Vi Socialdemokrater vill se en idrottshall i Viby och snabba på övriga planer för nya hallar, säger han.
Skydd mot kriminalitet
Casper Widmark menar att god tillgång på halltider är en viktig fråga för att fler barn ska växa upp i en trygg miljö och inte falla offer för gängens nyrekrytering.
– Vi vet att föreningslivet är en skyddsfaktor mot utanförskap och kriminalitet. Genom att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter ger vi barn och unga bättre alternativ. Det borde vara en självklarhet att alla, oavsett bostadsområde, får samma chans att delta, säger han.
Och det håller Thomas Nyman med om.
Frågor om multiarena
Lokalbehovsplanen återremitterades på kultur- och fritidsnämndens senaste möte, främst på grund av att det fanns en del frågetecken kring den ”evenemangsarena” som ska utredas.
– Egentligen är multiarena en bättre beskrivning. Det handlar om att vi i senaste budgeten la ett uppdrag om att utreda en ny simhall och att den kanske ska samlokaliseras med andra idrotter. Bara i volleyboll, basket och innebandy har vi 2 200 aktiva och en sådan arena skulle kunna fungera med flera planer för träning, men där det blir en stor plan som klarar de krav som ofta finns på en elitarena. Den skulle kunna funka för kulturella evenemang också, säger Thomas Nyman.
Bland annat vill kultur- och fritidsnämnden veta vilka krav som ställs på kommunen när det gäller elitlagen, om en sådan arena påverkar andra investeringar i lokalförsörjningen, och om man ser framför sig en offentlig eller en privat investering.
Frågorna ska vara besvarade tills på tisdag, den 10 juni, då ärendet tas upp på nytt i kultur- och fritidsnämnden.