Förra året sköt Alliansen till 36 miljoner kronor till förskolor, skolor och omsorg genom att höja checkarna från den 1 juli.

Socialdemokraterna föreslog extra pengar även i år.

Men i år har kommunen stoppat flera byggprojekt för att kostnaderna har skenat till närmare en halv miljard. Stadsledningskontoret konstaterar att kommunen ser ut att göra ett underskott på 7,6 miljoner kronor i år och att det snarare behövs ”en åtgärdsplan för att resultatet ska komma i balans.”

”En tilläggsbudget” är ”inte möjlig, då det i prognosen inte finns några medel att finansiera utökade utgifter med”, skriver stadsledningskontoret.

– Otroligt oansvarigt att Moderaterna har urholkat ekonomin så mycket: sålt välfärdsfastigheter och sänkt skatten på bekostnad av barnen och personalen i skolorna, säger oppositionsrådet Johanna Kvist (S).

Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) och kommunalrådet Mats Gerdau (M) var överens om att avslå förslaget om extrapengar till skolor och omsorg men av olika skäl.

Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) och kommunalrådet Mats Gerdau (M) var överens om att avslå förslaget om extrapengar till skolor och omsorg men av olika skäl.

Johan Kristensen

”Inte så genomtänkt”

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) framhåller att alla partier var eniga i att avslå förslaget – även Socialdemokraterna.

”Det är ju positivt att de inser att deras förslag inte var så genomtänkt. De kan inte det politiska hantverket och vet inte hur man leder en kommun på 110 000 invånare som omsätter 8 miljarder kronor. Man måste ha genomarbetade och seriösa förslag och tänka längre än en artikel i lokaltidningen, men där är de inte”, skriver Mats Gerdau i ett mejl till Mitt i.

– Från Moderaterna har vi hela tiden fått höra att kommunen har ekonomiska muskler men nu får vi svaret svart på vitt – det finns inget ekonomiskt utrymme för en tilläggsbudget, säger Johanna Kvist (S).

”Inte motiverat med tilläggsbudget”

Mats Gerdau tycker inte att det finns någon anledning att skjuta till extra pengar.

”Dels har vi höjt skolpengen med 5,5 procent i år, jämfört med förra året. Läraravtalet för i år slutade på 3,3 procents löneökning och inflationen (till exempel livsmedelspriserna) sjunker kraftigt. I går på kommunstyrelsens verksamhetsutskotts sammanträde fick vi också höra att ingen tillsvidareanställd personal i våra förskolor och skolor har blivit uppsagd, trots att det är färre barn i verksamheten. Sammantaget gör detta att vi inte ser att det är motiverat med en tilläggsbudget nu, vi får återkomma i den samlade budgeten för nästa år i stället och den kommer ju i höst”, skriver han.