Buller. Om Enebybergsbon Martin Lidholm får välja skulle han vilja bygga mot bullret på Enebybergsvägen och en avtrappning mot villaområdet. Foto: Mikael Andersson

Infekterad byggfråga får nytt liv igen

2017 skrotades byggplanerna för området öster om Eneby torg – efter protester från grannarna. Nu tar man ett nytt tag. "Med dialogen man har startat nu börjar man i rätt ände", säger Enerbybergsbon Martin Lidholm.

  • Publicerad 16:30, 12 mar 2021

Nygamla byggplaner är på gång för Enebyberg.

Det meddelade Danderyds kommun för ett par veckor sedan och beskedet har redan skapat diskussioner – inte minst hos Enebybergsborna.

Hård stämning

Vi träffar Enebybergsbon Martin Lidholm som var en av de som engagerade sig när det begav sig 2017, då kommunen tvingades skrota ett förslag att bygga 425 lägenheter, en förskola och ett nytt torg.

Han minns att stämningen var hård.

– Det var som att samråden var en bortamatch för kommunen och att de hade fått åka väldigt långt för att komma hit. Både tjänstemännen och politikerna var hårt ansatta, berättar han.

– Man höjde från 125 till 425 lägenheter, och det reagerade många starkt på. Ett exempel i det hela var en granne som inte fick bygga ett garage, men när samma hus såldes till exploatören skulle denna tillåtas bygga höghus där.

120 synpunkter kom in till kommunen under samrådet 2017. En sammanställning av dessa går att läsa på kommunens hemsida.

Kritiken gällde allt från skolsituationen och ökad trafik på Enebybergsvägen till bristande kulturmiljöplaner. Martin Lidholm menar att frågan om villastadens karaktär var mest angelägen.

– Det är den nu också för många, säger han.

– Med dialogen man har startat nu börjar man i rätt ände. Det borde man ha gjort förra gången också. Samtidigt känner vi som var engagerade förra gången att vi redan har sagt vad vi vill ha.

Planer lades på is

Byggplanerna för Enebyberg sträcker sig flera år tillbaka. I februari 2017 tog de fart efter att Danderyds kommun gick in i ett samarbete med flera fastighetsägare. Efter protesterna från lokalborna ändrades förslaget. Och under 2018 drog man helt i bromsen.

– Jag tror att många var nöjda med det senaste förslaget. Den politiska koalitionen tog fram nya riktlinjer och gjorde en avtrappning mot villaområdet, säger Martin Lidholm.

Vill dämpa bullret

Martin Lidholm är uppväxt i Enebyberg. Han berättar att det han förknippar med området, en trygg och lagom miljö, är viktigt för honom.

– Det finns nog inte en enda Enebybergsbo som inte vill att det ska fräschas upp här. Vi har inte en "not in my backyard"-inställning. Men det måste harmonisera med villastaden.

Danderyd kommuns enkät om de nya byggplanerna pågår till den 19 mars. I april ska man gå igenom resultatet från den tillsammans med berörda lokalbor.

Om du fick välja, vad tycker du man ska bygga ?

– Då skulle jag vilja att man bygger mot Enebybergsvägen för att dämpa bullret. Kanske fina radhus, som Ålstensgatan i Bromma. Det skulle nog passa.

Foto: Mikael Andersson

Öster om Eneby torg

Visa merVisa mindre

Turerna kring bygget

Sedan 2013 har det pågått utredningar för att bygga i området. 2015 antogs detaljplan för att kunna bygga bostäder i området.

Uppdraget avbröts 2018 efter att fastighetsägare drog sig ur samarbetet med Danderyds kommun om att bygga på marken.

Senast i maj 2020 togs ett nytt beslut om att påbörja uppdraget igen. Fram till den 19 mars pågår medborgardialogen, och under året väntas en ny plan ta form.

Visa merVisa mindre