Planerna på att bygga ut industriområdet vid Ropsten har väckt starka känslor.
I förslaget, som går under namnet Energihamnen, ingår bland annat en ny anläggning för att fånga in och lagra koldioxid och en 100 meter hög silo för den cementindustri som ska flyttas dit från Lövholmen i söderort.
– Det är fundamentalt fel att investera i ett stort industriområde mellan Lidingö och Östermalm, på något av de mest attraktiva bostadsmarknaderna som finns, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, i en tidigare intervju med Mitt i.
Men det är inte bara grannar i Hjorthagen och på Lidingö som har invändningar mot satsningen.
Sjöfartsverket, Försvarsmakten och Stockholm Exergi har alla – på olika sätt – riktat tung kritik mot förslaget som var ute på granskning fram till den 20 maj.
Skada på militära intressen
Försvarsmakten motsätter sig planerna helt och hållet, och skriver att förslaget "riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess".
Sjöfartsverket tar upp frågan om risk för påsegling av Lidingöbron.
"Det förefaller som att riskanalysen i vissa fall påvisar en risk som inte är acceptabel enligt Trafikverkets kriterier".
Även Lidingö stad uttrycker en oro för att fartyg som hamnar ur kurs ska kollidera med bron. I sitt remissvar hänvisar Lidingö stad till den riskbedömning som gjorts på uppdrag av Stockholms stad.
"Sammantaget antas att det i 50 procent av fallen inte går att vidta någon effektiv motmanöver som förhindrar en påsegling”.
Det skulle kunna få allvarliga konsekvenser, menar Lidingö stad.
"En ny kaj för en omfattande cementbåttrafik helt nära de båda Lidingöbroarna innebär oacceptabla risker för Lidingös trafikförsörjning och färskvattenförsörjningen liksom för Lidingöbornas försörjning av fjärrvärme".
Uppskattningsvis 600 Lidingöbor demonstrerade mot planerna på en cementsilo i Ropsten.
Lidingömoderaterna
Kravet: Skippa spårvägen
Stockholm Exergi, som är en av byggherrarna i Energihamnen, har också allvarliga invändningar mot förslaget – om än ur ett annat perspektiv.
I det fallet handlar det om den framtida spårväg som ska dras från Strandvägen till Ropsten.
Ett skyddsavstånd på endast fem meter mellan spåret och cisterner med brandfarlig vätska kan inte anses som "väl tilltaget", menar Stockholm Exergi.
Stockholm Exergi menar att spårvägen – om den dras genom Energihamnen – skulle kunna hindra bolaget att bedriva och utveckla sin verksamhet där.
Slutsatsen i det sju sidor långa yttrandet är att reservatet för en framtida spårväg bör strykas ur detaljplanen för Energihamnen.
"Stockholm Exergi är av uppfattningen att planförslaget i sin nuvarande utformning anger två syften som är oförenliga då det inte är visat att dessa kan samexistera".
Väntar med slutsatser
Länsstyrelsen har begärt förlängd svarstid och hade vid den här tidningens pressläggning ännu inte yttrat sig.
– Det har kommit in väldigt mycket synpunkter, men vi saknar fortfarande flera viktiga remissinstanser så det är för tidigt att dra några slutsatser. När vi har gått igenom alla synpunkter får vi se hur vi tar projektet vidare, och vilka eventuella justeringar som behöver göras, säger Andreas Rostvik, handläggare på stadsbyggnadskontoret.