På polisstationen i Tumba gläds inbrottspolisen Mats Backström lagom till pensionen åt det bästa året sedan han började jobba med grannstödsbilen och grannsamverkan i Botkyrka. 116 fullbordade inbrott 2020 kan jämföras med rekordåret 2017 som hade 314 stycken.
– Det är den lägsta siffran sen vår start 2009. Mycket beror på pandemin som gjort att många jobbar hemifrån, sedan tycks många flera engagera sig i sina områden. Jag märker det på mejlinflödet till mig, säger Mats Backström.
Sandra Pettersson som är kommunpolis i både Salem och Nykvarn kliar sig dock i huvudet. Här var i stället siffran för inbrotten den högsta sedan millennieskiftet.
– Salem har varit extremt drabbat, samtidigt har Nykvarn inte haft ett enda inbrott sedan i oktober. Jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger hon.
Småhus särskilt utsatta
Framförallt har villor och radhus i Salems kommun varit drabbade. Trots pandemin och hemmajobb ökade inbrotten och inbrottsförsöken med 40 procent under 2020. Det gjorde Salems småhus till de mest drabbade i hela landet, enligt statistik från organisationen Villaägarna.
– Majoriteten av inbrotten skedde i områden utan grannsamverkan. Det visar att grannsamverkan har effekt, säger Victoria Skynäs, säkerhetssamordnare på Salems kommun.
"Fler borde gå med"
När Mitt i går runt i Salem har många en och annan inbrottshistoria att berätta. Mest handlar det om närboende som drabbats.
– Fler borde gå med i Grannsamverkan. Det är för få som är med, säger Salembon Elisabeth Hedenquist.
Hon har säkrat sitt hus på olika sätt. Hon och hennes grannar är också föredömen när det gäller att hålla koll på varandra.
– Vi har varandras nummer så att vi kan få kontakt om det är något, säger hon.
Utsattes för inbrott
Grannens nummer hade också Salembon Lars, som egentligen heter något annat, som drabbades av inbrott i oktober, en av toppmånaderna förra året. När larmet gick befann han sig på jobbet och ringde sin granne.
– Tyvärr stod han i duschen när jag ringde. Han sprang över i bar överkropp sedan, men då hade tjuvarna redan gett sig av. Polisen var snabbt på plats och spårade med hund, det ska de ha en eloge för. Men tyvärr kom tjuvarna undan, berättar han.
Hårdast tog hans fru inbrottet. Hon blev av med både arvegods från sin mor, en förlovningsring, en vigselring och andra smycken.
– De verkar veta precis var de ska leta och var nog inte inne särskilt länge. Vi människor är tydligen så dumma att vi alla lägger smycken i sängborden. Det var där och i badrummet de letat mest. Så ett tips är att gömma värdeföremålen bättre, säger Lars.
Han fortsätter:
– Inbrott är en kränkning och leder till oro. Min fru mådde dåligt ett bra tag efter. Det leder också till besvär med försäkringsbolag. Det gäller att spara alla kvitton och att dokumentera värdeföremål på foto och sedan lagra bilderna på nätet eller i molnet.