Klättrar upp. Om de tre askarna i fonden ska fällas tänker Georg Högsander agera. Foto: Pekka Pääkkö

Ilska när Clas på hörnet vill bygga ut

Näst Stallmästare­gården är det få som slår Clas på hörnet som historisk krog i stan. Efter ett par år i kräftgång vill ägaren nu satsa på att bygga ut. Men det är inget som grannarna jublar över.

  • Publicerad 10:45, 7 mar 2022

Ska återta sin gastronomiska plats
i Stockholm.

Vasaparken Fastighets AB köpte för ett par år sedan fastigheten Clas på hörnet. Krogen och hotellet gick knackigt.

– Pandemin gjorde det svårt, säger Susanne Rosjö, som representerar fastighetsägaren.

– Det är en fantastisk plats med historia. Vår vision är att Clas på hörnet ska återta sin gastronomiska plats i Stockholm.

Blir tryggare. Susanne Rosjö representerar fastighetsägaren och tror att en nybyggnad gör platsen bättre. Foto: Vasaparken Fastighets AB

Det finns nu 17 rum, vilket är för få, säger Susanne Rosjö.

– Vi vill bygga ut, bland annat med ett stort kök under marknivå och en ny restaurang. Man ska kunna komma som matgäst men vi kommer även att bedriva hotellverksamhet.

– Hit vill man komma för den unika miljön och kulinariska upplevelser.

Ett nytt hus

Vasaparken har lämnat in ansökan om att få bygga ett hus på ett och ett halvt plan som ska ligga parallellt med värdshuset. Där ska det bli nya hotellrum.

Den moderna rotundan försvinner när den nya byggnaden ska uppföras. Susanne säger att tanken är att få tillbaka den gamla malmgårdskänslan.

– Vi vill göra ytan tillgänglig på ett nytt sätt.

Hon säger även att det är höga krav på arkitekturen, och talar om en modern tolkning av klassisk gårdsmiljö. Och att det på något sätt ska kopplas till Monica Zetterlunds park.

– På kvällen ska parken kännas som en varm lykta, en säker plats.

Vision. Den bortre längan med fönster markerade är det planerade nybygget. Seniorboendet Väduren de höga husen t.h. Foto: Winroth arkitekter

Förstår oron

Men en del grannar är missnöjda med planerna. Nybygget på ett och ett halvt våningsplan kommer att skärma av mot det gamla värdshuset från parken och skymma sikten, hävdar de.

– Jag förstår deras oro. När man ändrar i etablerad miljö blir det reaktioner. Vi tycker att vi i stället öppnar upp platsen. Visst, jag förstår att det kan upplevas annorlunda.

– Meningen är att nybyggnaden ska underordna sig det gamla värdshuset. Förhoppningen är att gården blir mer attraktiv.

Ägaren vill starta så fort som möjligt, men processen tar tid. Det ska vara samråd och utställning och detaljplanen ska behandlas.

– Det får ta den tid det tar, det är nog minst ett år innan vi kan börja. Så fort det går igenom är vår ambition att starta. Vi tror att det här är bra för Stockholm och stadsdelen.

– Det finns inte så många platser av det här slaget.

Ägaren ska själv inte driva verksamheten utan försöker hitta rätt operatör att kunna sköta driften.

– Vi för samtal med flera intressenter som känns jättebra, men inget är spikat ännu.

Georg, 81, är redo klättra upp i träden i protest

Det kommer att skymma sikten mot gamla krogen. Och varför ta ner helt friska träd? Det är några av de invändningar som Georg Högsander och ett gäng grannar har mot projektet.

Det är att fördärva en miljö som funnits i ett par hundra år

Mitt i Vasastan träffar Georg Högsander i Monica Zetterlunds park, nära värdshuset.

Det duggregnar och är en veritabel iskana i parken, vi tar oss försiktigt fram.

Finns det något som är bra med projektet, Georg?

– Det ska väl vara att den fula rotundan rivs, annars kan jag inte se något positivt.

Georg Högsander, 81 år, är en pigg pensionerad jazzmusiker som varit med förr. Då kämpade han mot trädavverkning på Saltkråkan, det vill säga Norröra i Stockholms skärgård. Men almstriden missade han.

– Jag bodde i Schweiz under almstriden i Kungsan 1971 men mina kompisar var med och klättrade upp i träden. Nu är jag beredd att göra samma sak för att rädda de askar som ska fällas när Clas på Hörnet ska bygga ut, säger han med glimten i ögat.

Georg bor på äldreboendet Väduren på Roslagsgatan. Från många lägenheter har man utsikt över parken och Clas på Hörnet.

Georg säger att parken är en liten oas av grönska under varma årstider och till stor glädje för grannarna.

– Vi tycker att det är förfärligt att förstöra en så gammal klassisk byggnad med en nybyggnad som täcker alltihop. Det är konstigt att man renoverade Clas på Hörnet på sjuttiotalet och tyckte det var värt att bevara kulturhistoriskt. Att sedan bygga för detta är obegripligt.

Fastighetsägaren vill göra det mer tillgängligt och säkrare. Vad tror du om det?

– Det är en liten, liten park. Förskolan här intill har det som lekplats på somrarna. Det är redan på gränsen till en bunker, och nu kan det bli ännu mer. Snacket om att man gör det säkrare... Det händer aldrig någonting här. Det blir ett enormt stort intrång.

Han säger att staden nu bestämt att trädfällning av friska träd nu stoppas. Det beslutet gäller året ut.

– Nu är man inne på att fälla fyra stora friska träd bara för att bygga ett litet hotell, det kan jag inte förstå.

Georg är ordförande i boendeföreningen och säger sig tala för de flesta på seniorboendet.

Vad kan ni göra för att få er vilja hörd och fram?

– Klättra upp i träden! Haha... Vi ska försöka mobilisera de som bor runt omkring här. Vi tycker att det är att fördärva en miljö som har funnits i ett par hundra år.

Staden ville riva Clas på hörnet

Värdshusets nuvarande byggnad i putsad fasad uppfördes 1784, som danssalong.

Innan dess låg ett värdshus med samma namn på tomten.

På 1830-talet fanns där ett kolerasjukhus och under större delen av 1900-talet var huset plats för ett åkeri och renhållningsbolag.

Fastigheten, den högsta kulturminnesklassningen. Ändå har man lyckats misspryda husets fasad med armatur och bygga en rotunda.

1973 ville staden riva allt och bygga nya bostäder. En förening i syfte att rädda byggnaden lyckades med sin uppgift och 1976 beslöts att spara huset.

Från 1984 är där åter krog- och hotellverksamhet även om den just nu ligger i träda.

Monica Zetterlunds park invigdes 2006. Parken är uppkallad efter sångerskan och skådespelaren som vid sitt frånfälle 2005 bodde
i närheten.

Visa merVisa mindre