Vårsolen kastar sina strålar över Kärrtorps IP där bollens klatsch mot skorna och engagerade spelarrop fyller luften. Sidlinjerna kantas av föräldrar och tränare.

Trots att platsen ger ett tryggt intryck i dagsljus är detta en av de idrottsanläggningar som Stockholms stad vill rusta upp.

Ekonomi- och trygghetsutskottet har nyligen beslutat att investera drygt 60 miljoner kronor för att stärka tryggheten i det offentliga rummet, varav 14 miljoner kommer att gå till platser för idrott och fritidsaktiviteter.

Oönskade besökare

Robin Fredriksson, enhetschef för Kärrtorps IP, berättar att kvällarna runt idrottsplatsen är mörka och dunkla och att det förekommer oönskade besökare.

– Vi upplever att det är lite häng med sådana som inte är här för att idrotta i första hand. Det är svårt att säga om det har ökat, men möjligtvis litegrann, säger Robin Fredriksson.

Robin Fredriksson.

Robin Fredriksson.

Johannes Ang

Trots att det har varit incidenter, som skott mot utegymmets skylt för något år sedan, har det varit lugnt på sistone. Nu planerar staden att förbättra belysningen vid ishallen, entrén och parkeringen för att öka tryggheten.

Staden har identifierat elva idrottsplatser där extra trygghetsåtgärder behövs.

Utöver belysning kan det även handla om att etablera utegym eller belägga en övergiven grusplan med konstgräs, förklarar Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd.

Robin Fredriksson och Alexander Ojanne (S).

Robin Fredriksson och Alexander Ojanne (S).

Johannes Ang

Ett utegym planeras till exempel på Mälarhöjdens IP, där en ung man sköts till döds förra hösten. Målet är att göra platserna mer levande och motverka destruktivt häng.

Säljer narkotika

– Vi ser att man har riktat in sig på att hänga runt idrottsplatser för att sälja narkotika. Där det finns mycket barn och unga vill vi inte ha nätverkskriminella, säger Ojanne (S).

Eva Welander, som är på plats för att ta sina barnbarn till deras fotbollsträning, välkomnar satsningen.

– Självklart ska det sättas upp mer belysning och satsas på ungdomar så att de inte avstår på grund av att det känns riskabelt, säger hon.

Welander betonar vikten av att föräldrar känner sig trygga med att släppa iväg sina barn till idrottsaktiviteter. Planen är att genomföra åtgärderna för de elva idrottsplatserna under sensommaren.