Lagen om tillträdesförbud är efterlängtad bland många handlare. Det bekräftar Alma Draganovic som sedan fyra år tillbaka är Ica-handlare i Hjällbo.

– Snatteri är vår vardag. Men jag skulle inte säga att vi i Hjällbo är extra utsatta – bilden delas av många av mina kollegor i Sverige, säger hon.

Möjligheten att "porta" personer som upprepat begår brott i butikerna – genom stölder eller trakasserier och olaga hot – är ytterligare ett verktyg att ta till om inte situationen förbättras.

– Innan så har vi försökt att polisanmäla alla händelser som skett för att synliggöra vår situation. Och jag känner att jag har ett bra stöd från den lokala polisstationen.

 

För Alma är det tydligt att hennes mataffär har en viktig funktion i Hjällbo och hon skulle gärna se ett utökat samarbete mellan kommunen, skolan, polisen och andra aktörer i området.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/lofven-om-nya-lagen-samhallets-skyldighet/repuco!ALFk5tkvnoUujdTIky3E8g/

– Jag känner ett visst ansvar och ser jag ungar som är här under skoltid så frågar jag dem varför de inte är i skolan. Upptäcker jag att barn har snattat så ringer jag deras föräldrar och meddelar skolan om vad som har hänt. För jag tycker att skolan ska veta vad eleverna gör under skoltid. Detta har jag fått bra respons på från Hjällboskolan, de uppskattar att jag gör så, säger hon och fortsätter:

– Jag har själv barn och tänker på hur jag som förälder skulle vilja att andra agerar om mina barn skulle snatta. Jag tror att snarare än att bli arg och tänka på den ekonomiska biten så är det viktigt att förklara varför handlingen är fel.

För att kunna dömas till tillträdesförbud krävs att personen är över 15 år gammal. Upptäcks snatteri eller andra brottsliga handlingar tar socialtjänsten över ärendet.

– Jag tror inte att den nya lagen kommer att lösa alla problem men jag tror att vi är på rätt väg. Nu känner jag att jag kan få hjälp om någon kommer in och hotar eller trakasserar min personal. Som arbetsgivare känner man sig lugnare då.

Under pressmötet förra veckan – då även stadsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson deltog – så tog Alma upp hur viktigt det är att anmälan ska kunna göras smidigt.

– Anmälningarna måste vara snabba och enkla att göra, det lyfte jag i samtalet, Alma Draganovic.