Frukt och grönt hör till det många ratar om de har fläckar eller en annorlunda form. Foto: Andreas Enbuske

Ica Kvantum blev Årets maträddare – igen

Ica Kvantum Liljeholmen räddar tonvis med mat från att slängas varje månad. Nu har butiken vunnit pris som Årets maträddare – för tredje gången.

  • Publicerad 06:40, 15 feb 2021

En tredjedel av all ätbar mat som produceras i världen slängs bort, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan FAO. Det är ett jätteproblem, inte minst med tanke på miljön och klimat.

Men det går att minska svinnet. Hos Ica Kvantum i Liljeholmen räddas 3–5 ton mat i månaden, genom systematiskt arbete. Nu har butiken fått utmärkelsen Årets maträddare för tredje året i rad.

– Det är förstås roligt. Vi jobbar väldigt mycket med matsvinn. Sedan 2017–2018 har vi byggt upp ett system som gör att stora mängder mat som annars skulle slängas tas tillvara, säger Jesper Annell, butikens ansvarige för kommunikation och marknad.

Stötta grönsaker

Ica Kvantum fick det rikstäckande priset av företaget Karma. Både kaféer, restauranger och matbutiker kan ansluta sig till Karma, för att rädda mat. Via en app kan de sedan meddela Karmas användare när de säljer ut mat för halva priset. Det kan vara allt från stötta grönsaker och frukter till bröd och kött som närmar sig utgångsdatum.

– Vi lägger den maten i en specialkyl. Det är bara för Karmas användare att hämta maten där, som de redan betalat via appen. Det är enkelt, säger Jesper Annell.

Karmakylen hos Ica Kvantum LIljeholmen. Under 2020 räddades 8 ton mat via den. Sedan 2018 har 19 ton mat räddats via Karma. Foto: Pressbild: Karma

"Ska vara lätt"

Han betonar vikten av ”morötter”. Det ska vara lätt för människor att hjälpa till att minska matsvinnet, och det måste löna sig. För att åstadkomma det samarbetar butiken alltså med Karma, men har också andra metoder. Kantstötta frukter och grönsaker säljs till exempel i tvåkilospåsar för ett lågt pris eller tas till vara på andra sätt.

– Vårt kök gör bland annat gazpacho, ratatouille och sylt av varor som blivit över och vi tillverkar juicer och smörgåsar med avokado och fetaost. Det har blivit som en tävling mellan avdelningarna att rädda mat, säger Jesper Annell.

"Vakna människor"

Via Karma har butiken hittills räddat cirka 19 000 ton mat, sedan samarbetet inleddes 2018 – allt från frukt och grönt till bröd och hängmörat kött. Butiken har 16 000 följare i Karma-appen.

– En del av vår framgång beror på att det bor många vakna människor i området, som vill göra rätt, säger Jesper Annell.

Karma korade fyra segrare

Aktuellt: Ica Kvantum Liljeholmen har blviit Årets maträddare 2020 (i kategorin butik).

Omröstning: Butiken röstades fram av företaget Karmas användare.

Övriga vinnare: The Italian Cousins i Stockholm (kategori restaurang), Kulturbageriet i Umeå (kategori bageri & kafé) och Ostbutiken Lilla torg i Malmö (kategoi deli)

Räddad mat: Totalt räddades 825 ton mat genom Karma under 2020.

Källa: Karma

Visa merVisa mindre