Mango, citron, hallon, blåbär, passion, körsbär och pistage. Trenden med bakelser som ser ut som frukter har exploderat i sociala medier.
Dagens första skift är i gång i fabriksbageriet i södra Lindalens företagsområde där Frost bakery hyr in sig.
En person vispar gräddmousse, en annan fyller formar som ser ut som frukter. En tredje person testar sig fram med persika som kanske blir en ny smak.
Det har gått snabbt sedan Frost café & gelato serverade den första fruktbakelsen 5 september.
– Det är ett extremt tryck, säger Robert Karlsson, delägare i Frost bakery.
De säljer absolut mest av mangosmaken följt av hallonsmaken.
Sandra Samppala
Var först tveksam
Fruktbakelserna kallas trompe-l’œil, ett uttryck som på franska betyder "som bedrar ögat" eftersom bakverken liknar riktig frukt.
När kaféts bagare kom hem och laborerade med trompe-l’œil efter en inspirationsresa till Frankrike var Robert Karlsson först tveksam.
– Jag trodde först inte på det. Jag tyckte att det verkade för tidskrävande och för komplicerat.
Frost Bakery tillverkar bakelser till sina kaféer i Mall of Scandinavia och i Liljeholmen. Där växer köerna långa efter de åtråvärda bakelserna.
– Det är många som hör av sig och vill få levererat men det här är det vi klarar av och hinner med nu, säger Robert Karlsson.
I fabriksbageriet i Tyresö jobbas det i två skift för att hinna med att hålla den takt som behövs för att leverera bakelser till kaféet i Liljeholmen och Solna.
Sandra Samppala
Behövt anställa fler
Lösningen har varit att använda lokalen i Tyresö där Frost vanligtvis tillverkar sin egen gelato. Glassen är nu i skymundan och trompe-l’œil-tillverkningen har lett till att företaget behöver en större yta och till exempel tio fler frysar för att hinna med att göra alla bakelser.
För en månad sedan jobbade ingen heltidsanställd här.
– Nu är vi fem heltidare och ungefär femton extrapersonal, säger Robert Karlsson och berättar att flera av dem är Tyresöbor.
Personalen jobbar i två skift och det tillverkas bakelser varje dag i veckan.
De kostar mellan 119 och 129 kronor att köpa på kafé.
– Priset ligger där för att en bakelse tar tid att göra och det är många steg.
Han berättar om stegen. Först kokas gräddbasen med choklad och andra ingredienser som sedan vispas upp till en mousse som i sin tur blandas med den italienska färskosten mascarpone. Det är basen som läggs i silikonformar där fyllningen, till exempel hallonkompott, tillsätts.
Sedan doppas allt i choklad och färgas med livsmedelsfärg i sprejform. Det hela involverar också frysning mer än en gång.
Varför tror du att bakelserna har fått så mycket uppmärksamhet?
– Jag tror att man aldrig har sett något liknande och aldrig provat något sådant förut. Det är något unikt, säger Robert Karlsson.
Nya smaker på gång
De säljer absolut mest av mangosmaken följt av hallon.
Fler smakar kommer.
– Vi tänker hela tiden hur vi kan spinna vidare. Halloween väntar ju snart till exempel, säger Roger Karlsson.