Göteborg

Mr Ulrik Fallströms första inlägg på Instagram gjordes i augusti 2012 och han minns det som i går.

– Appen hade varit i ropet ett tag, men inte förrän jag skaffade en telefon med bättre kamera blev jag tillräckligt motiverad att börja. Den första bilden var helt enkelt på telefonens kartong som fick signalera "nu ska jag också..." Sedan har jag i och för sig mer och mer kommit ifrån telefonen och använder i dag huvudsakligen min systemkamera.

Han är intresserad av väldigt många olika motiv, men stadsmiljöer och människor, tillsammans med djur och natur, är det som lockar mest.

– När det gäller staden och dess invånare vill jag gärna åtminstone försöka fånga Göteborgs själ. Det kan lika gärna vara spårvagnar i snöblandat regn som vårglädjen bland blommande körsbärsträd. Även om jag alltid varit fascinerad av gatufoto och att obemärkt försöka fånga människor och stadslivet, förstår jag att den som blir fotograferad utan att man frågar först kan känna ett intrång i sitt privatliv. Så jag är kluven.

Hur som helst har Ulrik Fallström ganska nyligen upptäckt att han egentligen gillar traditionella porträtt mer, där han interagerar med den som blir fotograferad.

– De flesta jag frågar blir bara glada och då är det givetvis extra roligt att ta bilder. Människor visar ofta energi och en enda bild kan förmedla en hel berättelse om man har tur.

@mrfallstrom

@mrfallstrom

Ulrik Fallström

En reflektion som Ulrik Fallström själv har gjort är att han ofta och gärna återkommer till våra spårvagnar.

– De symboliserar staden på så många sätt. Jag tycker att de är vackra och ger gatan liv. Det händer också saker i deras närhet – om inte spårvagnarna själva är i rörelse, så är människorna runt dem det. Att våra spårvagnar erbjuder ett hållbart sätt att resa är också något jag uppskattar. Jag arbetar ju ändå på miljöförvaltningen.

@mrfallstrom

@mrfallstrom

Ulrik Fallström

Hans allra bästa bästa tips för ”nya” fotografer på Instagram är en rak och enkel uppmaning: Utnyttja alla väder och tider!

– Visst är det trevligare att promenera runt stan i solsken, men det är ofta i mörker eller hällregn som bilderna får lite extra spänning. Om man sedan vill ha hjälp med att utvecklas som fotograf rekommenderar jag att man går med i en fotoklubb. I fotoklubbarna finns det många entusiaster med lång erfarenhet som älskar att hjälpa till. Fotoklubbar är också en bra plattform om man så småningom vill delta i fototävlingar. Det är såklart extra roligt när man får pris, men man lär sig alltid mycket på att få sina bilder bedömda. 

@mrfallstrom

@mrfallstrom

Ulrik Fallström