NÄRA. Elljusspåret är aldrig långt borta i Upplands Väsby, enligt en undersökning från SCB. Foto: Mostphotos/Mitt i

I "Lapplands Väsby" är elljusspåren närmare än i Kiruna

I "Lapplands Väsby" är det aldrig långt till ett elljusspår. Faktum är att inte ens Kirunaborna har närmare. Eller invånarna i Arvidsjaur.

  • Publicerad 12:10, 26 jan 2021

Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och positivt att så många Väsbybor har rekreationsområden i sin närhet.

Upplands Väsby brukar ibland lite skämtsamt kallas "Lapplands Väsby", för att det i stockholmarnas ögon ligger långt norrut. Men nu verkar kommunen göra skäl för namnet – åtminstone enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB), där man jämfört kommunerna och hur nära deras invånare har till ett elljusspår.

Undersökningen visar att nästan var tredje person i landet bor inom en kilometer från ett elljusspår. Men i Upplands Väsby är det bättre än någon annanstans; hela 91 procent av Väsbyborna har ett elljusspår inom en kilometer. Därefter kommer Kiruna och Arvidsjaur i Norrbottens län, med 82 respektive 75 procent.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och positivt att så många Väsbybor har rekreationsområden i sin närhet. Undersökningar visar ju att närheten gör att fler människor förverkligar sina motionsplaner, säger idrotts- och fritidschef Johanna Dermer.

På senare år har Upplands Väsby fått fler motionsområden för allmänheten. Utöver sju olika traditionella elljusspår finns numera även en stadsmotionsslinga i Brunnby Vik.

Nytt upplyst spår på gångvägar i Väsby

För ett par år sedan byggde kommunen även en hinderbana i Runby.
– Vi ser motionsslingor som ett viktigt område att fortsätta arbeta med. Vi vet ju att vi blir allt mer stillasittande generellt. Att skapa förutsättningar för rörelse är ett av våra viktigaste bidrag till att förbättra folkhälsan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Med elljusspår avser SCB de upplysta stigar som kan användas av motionärer även på kvällstid och under de mörkare årstiderna.

Kommunens elljusspår

Upplands Väsby har flera motionsspår för löpning och promenader.

Elljusspåren är upplysta fram till kl 22.30. En del spår görs vintertid i ordning för skidåkning.

På kommunens hemsida finns en karta där du kan hitta spåren.

Visa merVisa mindre