– Varje medlem har samma rätt och möjlighet att påverka hur kyrkan styrs. Använd din röst, säger Jörgen Palmberg (S), kyrkorådets ordförande i Österåkers pastorat.

Totalt har 28 000 Öster-åkersbor rösträtt i kyrkovalet. Men historiskt brukar det vara lite si och så med valdeltagandet.

Tre val

2017 röstade bara 16,41 procent i valet till kyrkofullmäktige.

 I Vaxholm var det något fler, 21,32 procent, vilket var dubbelt så många som valet innan.

Precis som i de allmänna valen handlar det egentligen om tre val: till Kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, till stiftsfullmäktige samt till kyrkofullmäktige som styr de enskilda församlingarna. Man röstar inte på partier utan på ”nomineringsgrupper”.

– Jag tycker inte rikspolitiken ska vara i kyrkan. Det är 20 år sedan vi lämnade staten. Det ska vara engagerade lokala människor som driver det underifrån, säger Clas Boström 2:e vice ordförande i kyrkorådet i Österåker. Han företräder POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Bland hans viktigaste frågor är hur kyrkan ska möta den växande befolkningen i kommunen. Han vill också satsa rejält på funktionella och förbättrade lokaler i Åkersberga kyrkliga centrum och vill hellre se en mindre politisk organisation med mer samarbete.

Olika grupper

Jörgen Palmbergs viktigaste frågor är mer övergripande:

– Vi vill ha en öppen och jämlik folkkyrka för allas lika värde och rätt oavsett ekonomisk förutsättning, kön, sexuell läggning eller etniskt ursprung. Verksamheten ska vara avgiftsfri.

I Österåker ställer åtta olika nomineringsgrupper upp i valet till kyrkofullmäktige: Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Levande kyrka i Österåkers pastorat, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Sverigedemokraterna, Vänstern i Svenska kyrkan samt Öppen kyrka – en kyrka för alla.

I Vaxholm finns tre att välja mellan: Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Sverigedemokraterna samt Tradition och förnyelse i Vaxholms församling.

Nytt i både Österåker och Vaxholm är att SD ställer upp i valen.