Val. På valdagen är Åkersberga kyrka öppen som vallokal i Österåker, men man har kunnat förtidsrösta ända sedan 6 september. Foto: Mostphotos

I helgen avgörs vilka som ska styra kyrkan

Vill du ha chans att påverka hur Svenska kyrkan sköts? Då ska du rösta i kyrkovalet i helgen.

  • Publicerad 10:52, 16 sep 2021

Det ska vara engagerade lokala människor som driver det
underifrån.

– Varje medlem har samma rätt och möjlighet att påverka hur kyrkan styrs. Använd din röst, säger Jörgen Palmberg (S), kyrkorådets ordförande i Österåkers pastorat.

Totalt har 28 000 Öster-åkersbor rösträtt i kyrkovalet. Men historiskt brukar det vara lite si och så med valdeltagandet.

Tre val

2017 röstade bara 16,41 procent i valet till kyrkofullmäktige.

 I Vaxholm var det något fler, 21,32 procent, vilket var dubbelt så många som valet innan.

Precis som i de allmänna valen handlar det egentligen om tre val: till Kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, till stiftsfullmäktige samt till kyrkofullmäktige som styr de enskilda församlingarna. Man röstar inte på partier utan på ”nomineringsgrupper”.

Engagerad. Clas Boström gick med i POSK förra valet. Han vill ha mindre politik och mer samarbete i kyrkan. Foto: Anna Z Ek

– Jag tycker inte rikspolitiken ska vara i kyrkan. Det är 20 år sedan vi lämnade staten. Det ska vara engagerade lokala människor som driver det underifrån, säger Clas Boström 2:e vice ordförande i kyrkorådet i Österåker. Han företräder POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Bland hans viktigaste frågor är hur kyrkan ska möta den växande befolkningen i kommunen. Han vill också satsa rejält på funktionella och förbättrade lokaler i Åkersberga kyrkliga centrum och vill hellre se en mindre politisk organisation med mer samarbete.

Olika grupper

Jörgen Palmbergs viktigaste frågor är mer övergripande:

– Vi vill ha en öppen och jämlik folkkyrka för allas lika värde och rätt oavsett ekonomisk förutsättning, kön, sexuell läggning eller etniskt ursprung. Verksamheten ska vara avgiftsfri.

I Österåker ställer åtta olika nomineringsgrupper upp i valet till kyrkofullmäktige: Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Levande kyrka i Österåkers pastorat, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Sverigedemokraterna, Vänstern i Svenska kyrkan samt Öppen kyrka – en kyrka för alla.

I Vaxholm finns tre att välja mellan: Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Sverigedemokraterna samt Tradition och förnyelse i Vaxholms församling.

Nytt i både Österåker och Vaxholm är att SD ställer upp i valen.

16-åringar får rösta

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan då man röstar hur kyrkan ska styras.

Alla medlemmar folkbokförda i Sverige som fyllt 16 år får rösta.

”Partier” som ställer upp i valet kallas nomineringsgrupper.

Man röstar i tre val: till
Kyrkomötet, till Stiftsfullmäktige samt Kyrkofullmäktige. Kyrkofullmäktige är det mest lokala, där röstar man på hur den egna församlingen ska styras.

Visa merVisa mindre