Bålsta

2019 dundrade Bålstabon Monica Rehn in på författarscenen med "Moratorium" som kom att hyllas stort och nomineras till året deckardebut. Sedan dess har den bland annat publicerats i Spanien, Argentina, Chile och Mexiko.

– Den har fått väldigt mycket uppskattning och framförallt gått jättebra som ljudbok. Det är fantastiskt kul och en bekräftelse, säger Monica.

Många författare följer gärna snabbt upp en succé med ett nytt alster. Så har det inte varit för Monica. I tystnad har Bålstabon jobbat under flera år och nu kommer alltså hennes andra roman, "Lögnaren" som är den första delen i en serie fristående romaner under samlingsnamnet ”Oskyldig till motsatsen bevisas” 

– Det har tagit fyra år och det var inte tanken. Framförallt för att jag har jobbat mycket samtidigt. Min ambition var att den skulle komma tidigare.

Fin feedback

Lögnaren är den första fristående delen i en serie fristående romaner

Lögnaren är den första fristående delen i en serie fristående romaner

Polaris Förlag

Bättre sent än aldrig och boken, som släpps den 25 januari, har, redan innan den hamnade i bokhandeln, hyllats av en recensent som inte kunde vänta till recensionsdagen, den 1 februari, något som givetvis lugnade författarnerverna något.

– Jag har fått jättefin feedback från andra bloggare också, men de väntar till recensionsdagen, säger Monica.

Vad handlar den om?

– Lögnaren handlar om den framgångsrika författaren Fabian och hans fru Amanda. Han pekas ut som våldtäktsman och får hela världen emot sig och blir Sveriges mest hatade man.

Hur fick idén?

– Idén kom 2018 när Benny Fredriksson (vd för Kulturhuset Stadsteatern) råkade ut för anklagelser. Han var helt oskyldig, men då var det redan för sent för då hade han tagit sitt liv. Det slog an otroligt starkt hos mig.

Tvåboksavtal

– Den händelsen var startpunkten. Jag hade olika idéer och sedan blev det den här våldtäktsanklagelsen. Det här är ingen Metoo-bok. Det är en psykologisk spänningsroman. Jag är ingen politisk författare som vill få ut ett budskap

Nu undrar vi alla givetvis, när kommer uppföljaren?

– Ja, jag har ju hållit på och skrivit ett tag. Jag har kommit ganska långt, men det är fortfarande på utkaststadiet. Jag har ett tvåboksavtal med Polaris. Men jag har inte kunnat skriva på den nu när det har varit så mycket med "Lögnaren."

Men det dröjer inte fyra år?

– Nej, det ska det inte göra, haha.