– Jag är bekymrad. Vi förstår att de prioriterar livshotande skador, men ska det ta fyra timmar innan ambulansen kan komma så måste vi fråga oss om vi kan bedriva någon verksamhet på lördagar, säger Carl Berglund, ordförande i Sollentuna HK.

Det var i början av andra halvlek som olyckan var framme i matchen mellan Sollentuna HK och IFK Nyköping i division 1 norra i lördags eftermiddag. Gästernas målvakt fick ta emot ett hårt skott i huvudet från 6-meterslinjen och föll till marken.

– Han reser sig först, men faller ihop igen. Då blåses matchen av och domarna kallar på båren, säger Carl Berglund.

Huvudet fixerades

Efter samtal med läkare i Sollentuna HK:s organisation ringde Carl Berglund i egenskap av matchansvarig 112. SOS Alarm bedömde situationen som akut men ej livshotande.

Spelaren fick ligga kvar på båren. Han fick inte lämnas ensam, inte somna, inte dricka inte röra sig, och stöd placerades på sidorna av båren så att huvudet var fixerat.

Ambulans skulle skickas till sporthallen. ”Dock inte just nu. Det är mycket som händer för närvarande. Du vet, det är lördag”, sa sköterskan i telefonen, berättar Carl Berglund.

Efter en timmes väntan ringer Carl Berglund igen. Ny bedömning görs via telefon, men svaren och instruktionerna är de samma som innan. Ambulans ska komma, ”men inte just nu, du förstår, det är lördag”.

Fyra timmars väntan

Så gott som identiska samtal utspelar sig återigen efter två och sedan efter tre timmars väntan. Vid det laget är matchen slut sedan länge. Hallen är nedsläckt och endast fem personer finns kvar, tre som turas om att vara beredda att agera vägvisare till ambulansen och en som vakar i ett omklädningsrum, plus den skadade.

Först nästan fyra timmar efter Carl Berglunds första larmsamtal kommer ambulansen ”Vi ser att ni har väntat ett tag. Vi beklagar verkligen, men ni förstår, det är lördag”, sa ambulansföraren när han klev in berättar Carl Berglund.

Spelaren kördes till Danderyds sjukhus och undersöktes strax efter midnatt. En stund senare skrevs han ut och vid 01.30 natt mot söndag var han hemma i Nyköping igen.

– Den här gången gick det bra, men risken att våra deltagare även i framtiden kan drabbas av allvarliga skador kvarstår tyvärr. Jag förstår ju att de måste prioritera ambulanserna så att livshotande skador går före, men ska det vara så här så får vi fundera på om vi kan ha lördagsmatcher, säger Carl Berglund.

"De borde informera"

Om det är så att det kan ta fyra timmar för ambulansen att komma på lördagar så borde SOS Alarm eller region Stockholm gå ut och informera om det, tycker han.

– Ja, för då får vi ta med det i våra överväganden kring när vi ska spela våra matcher.

Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm, förklarar att de alltid gör en prioritering av alla larm. När det gäller ambulanstätheten så är det en fråga för Region Stockholm då det inte är något som SOS Alarm kan påverka, förklarar hon.

"Längre tid än vanligt"

Patrik Söderberg, chefläkare HSF Prehospital vård inom Region Stockholm, konstaterar att ambulansen till sporthallen i lördags tog ”längre tid än vad hör till vanligheterna”.

– I vanliga fall brukar prio två-patienter få en ambulans inom 45 minuter och SOS alarm har som rutin att ringa upp var 30:e minut för att försäkra sig om att patienten inte har blivit sämre. I detta fall har man flera gånger skickat ambulans med prio två, som man har varit tvungen att bryta för ett livshotande prio ett-uppdrag.

– I akutsjukvård är man hela tiden tvungen att prioritera den patient som behöver ha hjälp först. Enstaka gånger kan därför patienter med prio-två få vänta längre än önskat på ambulans, säger han.