Om tio år kommer Henriksberg, det lilla hantverks- och industriområdet vid Hägerstenshamnen, att vara rejält förändrat. Åtta nya bostadshus ska byggas här.

Planerna har funnits i över tio år och har väckt protester. Under granskningsperioden i höstas kom 113 synpunkter in till stadsbyggnadskontoret, från både invånare och verksamheter. De är bland annat kritiska till att kulturarbetare blir av med ateljéer och till att bygget är så nära 4H-gården.

De tycker också att exploateringen är för storskalig, att den förvanskar den känsliga miljön längs Mälaren och befarar trafikproblem längs Hägerstens allé.

Kritiken har fått stadsbyggnadskontoret att göra smärre ändringar. De tre högsta husen sänks från sju till sex våningar och ett av husen vid vattnet (närmast 4H-gården) sänks från fyra till tre våningar.

– Hustaken blir dessutom flackare. Det gör att skalan i området blir jämnare, säger handläggaren Joel Berring.

Färre lägenheter

Sänkningen innebär att det blir 210 lägenheter i stället för 270 och att platserna i det planerade rehabiliteringsboendet blir 30 i stället för 40.

Muren mot båthamnen blir dessutom en meter lägre (som högst 5,5 meter hög).

– Vi har också förtydligat kraven på sanering med tanke på den industri som funnits i området. Det ser dock bättre ut än vi befarade, säger Joel Berring.

Upprop mot bygget

Stadsbyggnadsnämnden klubbade förslaget till detaljplan i torsdags.

Inför det startade Hägerstensbon Thea Holmlund nätuppropet "Rädda Henriksberg i Hägersten" som på mindre än en vecka fick nära 1 900 underskrifter. Undertecknarna uttrycker bland annat rädsla för att de nya invånarna ska vara negativa till 4H-gårdens verksamhet och är kritiska mot att hantverkare och konstnärer blir av med lokaler.

Man kritiserar också den 5,5 meter höga mur som planeras mot båthamnen eftersom man anser att den skärmar av området på ett olyckligt sätt.

Stadsbyggnadskontoret anser å sin sida att man gjort en bra avvägning mellan olika intressen genom den ändringar som gjorts. Man anser också att det är en fördel att bygget sker på mark som till stor del redan är exploaterad och lyfter fram att den i dag mycket smala strandpromenaden kommer att bli betydligt bredare.